Περιπλανήσεις στην επικαιρότητα

on .

- Πλούσια η επικαιρότητα από μικρά και μεγάλα θέματα,   λυτά και δεμένα, εορταστικά  και θλιβερά, ειρηνικά και «εμπόλεμα». Τι να πρωτοθυμηθεί ο μέτοικος, από πολέμους και κρίσεις. Αλλά έρχονται γιορτές και όλα θυμίζουν παιδικά κάλαντα και την προσδοκία  μιας κολιαντίνας!
- Συνήθως σε αυτή την εορταστική περίοδο, αναστέλλονται τα δύσκολα, και τα εύκολα σκεπάζονται με τα φωτεινά λαμπιόνια, στον ίσκιο του δέντρου που ξαναστήθηκε στην πλατεία και μείναμε χωρίς τον πύργο του Τατλίν και χωρίς  ιδεολογική συσκευασία. Είναι και αυτό κάτι από την ουτοπία του πύργου της Διεθνούς.
- Κάποιος παλιός καπετάνιος που γύριζε στα πελάγη του Οδυσσέα, έλεγε  φιλοσοφώντας,   αράζοντας το πλεούμενο  απ΄ του ΑηΝικόλα μέχρι τα Φώτα, για να αποφύγει τα ακραία καιρικά φαινόμενα των ημερών «μη θίγεται τα κακώς ευ κείμενα»
- Κάπως έτσι συμβαίνουν σε πολλά δρώμενα και ιδέες που πάνε κι έρχονται για λύσεις, κακώς κείμενα από πολλών ετών και «Λιμνάζουν», κυριολεκτικά και….μεταφορικά!
- Για τη Λίμνη μας, η πολύχρονη  συζήτηση μπήκε σε  «απάνεμο λιμάνι» για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, μετά τα Θεοφάνεια, μήπως με τον Αγιασμό των νερών έρθει κάποια νέα Επιφώτηση στη διανομή των αξιωμάτων   σε Νέο Φορέα και στην εξεύρεση κονδυλίων  με έρανο!
- Ως τότε για να μη ξεχνιόμαστε τελείως ας βγαίνει κανένα δελτίο με το ΡΗ(το Πε-Χα) του νερού, για να μάθουμε ποια είναι η οξύτητα ή η αλκαλικότητα των νερών,  μια και αυτό θεωρείται σπουδαίο για την διάσωση της Λίμνης! Μαζί βέβαια και ένα δελτίο  για την στάθμη της λυματολάσπης που νεκρώνει την ζωή στον πάτο της λίμνης. Κάπως έτσι είναι τα κακώς υποκείμενα της Λίμνης μας, που μελετούν οι σοφοί εδώ και  χρόνια πολλά για να μη ξεχνούμε αυτές τις μέρες  και τα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  της επικαιρότητας.
* * * 
- Συγκινητική η προσπάθεια των Paguristas να  ΞΑΝΑκαθαρίσουν τις «τουριστικές» επιφάνειες από αφίσες, ιδεολογικά συνθήματα και «προοδευτικά» γκράφιτι!
- Η απάντηση από τις συλλογικότητες  εμφανίστηκε  τελευταία  και με «σταμπωτά» συνθήματα, μια παλιά παράδοση στην παλιά Γιαννιώτικη (παλιογιαννιώτικη) εμπορική αγορά με τα ξεχασμένα σταμπωτά  μανδήλια. Ακόμη όμως ο Δήμαρχος δεν κάλεσε σε «διάλογο» τις συλλογικότητες  και τις τόσες πολιτιστικές ομάδες, και τις δικές του, του Δήμου, πολιτιστικές  δράσεις, να κάνουν ένα moratorium εκεχειρίας, να σταματήσουν τις αφίσες που αντιστρατεύουνται τις προσπάθειες του Δήμου για καθαρή «τουριστική» εμφάνιση της πόλης των Γραμμάτων  και της αρχοντιάς.
* * * 
- Με το Κτηματολόγιο ακόμη δεν τελείωσαν τα βάσανα. Στα χωριά είναι πολλοί εκείνοι που ξέγραψαν, λησμόνησαν και αστόχησαν από το Ε9, κτήματα και περιουσίες, γιατί το κόστος κτηματολόγησης είναι απαγορευτικό και σπατάλη που δεν  σηκώνει η μεταμνημονιακή εποχή  της ευημερίας που διαφημίζεται. Μια τελευταία συνέπεια που βγήκε, αποκαλύφτηκε, στην κτηματολογική υποφάνεια, φαίνεται ότι το κτηματολόγιο θα εξαφανίσει και τα εξωκλήσια και τα προσκυνητάρια. Ειδοποιήθηκαν οι εκκλησιαστικοί επίτροποι να δηλώσουν και αυτά τα «κτήματα», με τον περιβάλλοντα χώρο! Τα εξωκλήσια δεν παράγουν, και οι επίτροποι αδυνατούν να τα κτηματολογήσουν. Έτσι εγκαταλείπονται  και δεν μπορούν να τα συντηρούν, και ίσως να απαγορεύεται η επίσκεψη και λειτουργία. Επί τουρκοκρατίας  από αυτά τα «βακούφικα», ιερά προσκυνήματα, διασώθηκαν... Τώρα που άδειασαν τα χωριά,  κινδυνεύουν τα ιερά  προσκυνήματα με εγκατάλειψη και κατάρρευση.
* * *

- Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η ιδέα και η σκέψη του ΝΕΟΥ Δήμου για αναγέννηση της αγοράς της παλιά πόλης των Ιωαννίνων. Είναι μια «αναπαλαίωση» με τουριστική στόχευση. Τα κλειστά μαγαζιά στο παλιό κέντρο της πόλης  αποτελούν μια θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής. Χάθηκαν μάλιστα και πολλά παραδοσιακά μαγαζιά λαϊκής τέχνης  και είναι ένα τουριστικό έλλειμμα της πόλης. Ένα μάλιστα από αυτά που έδινε ένα ιδιαίτερο χρώμα ήταν τα πολλά χάνια της παλιάς πόλης. Διασώζεται, σε φάση κατάρρευσης, ένα από αυτά στον αφαλό της παλιάς πόλης, εντυπωσιακό σε μέγεθος, στο Κριθαροπάζαρο το γνωστό άλλοτε Χάνι του Κωτσολάμπρου. Θα μπορούσε ο Δήμος σε αυτή την προσπάθεια αναγέννησης της παλιάς πόλης να βρει ένα τρόπο συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες να διασωθεί αυτό το εμβληματικό παλιό χάνι που έχει χαρακτηριστεί και διατηρητέο ιστορικό μνημείο των Νεωτέρων Χρόνων, να αναπαλαιωθεί και να λειτουργήσουν εκεί, μικρό παλιό ξενοδοχείο, και μαγαζιά  με παλιά επαγγέλματα, σαμαρά, καλατζή, τενεκιτζή, ράπτη, χαλκουργού, σιδερά με καμίνι, τσαγκάρη-τσαρουχά, βαρελά κ.ά.  αυτά που αντιπροσωπεύουν τη λαϊκή τέχνη των Ιωαννίνων.
-  Να γίνει εκεί ένα πραγματικό ζωντανό Λαογραφικό Μουσείο. Να το αγκαλιάσει το Οικονομικό, Λαογραφικό, Ιστορικό και Αρχιτεκτονικό τμήμα του Πανεπιστημίου μας και οι Οικονομικοί φορείς της πόλης. Οικονομολόγοι, Λαογράφοι, Αρχιτέκτονες, Αναπτυξιολόγοι, Καλλιτέχνες, ιστορικοί υπάρχουν στην πόλη, να προσφέρουν τις γνώσεις του σε αυτή την αναγέννηση της Παλιάς αγοράς της πόλης. 
- Δεν είναι βλαστημία, να πει κανείς ότι ένα παλιό Χάνι στην πόλη είναι πιο σημαντικό από το γεφύρι της Πλάκας, που τόσο γρήγορα και χρηματοδοτημένο πλούσια αποκαθίσταται. Όμως αυτονόητα ένα Χάνι που είναι στην καρδιά της πόλης και μπαίνει αυτονόητα στο σχέδιο της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ της παλιάς  πόλης.
- Και οι περιπλανήσεις του Μέτοικου συνεχίζονται…

 

 

ο  μέτοικος