H T.E. Ιωαννίνων του ΚΚΕ και τα… παράπονα στον «Π.Λ.»!

on .

Με ένα μακροσκελές κείμενο, όπως εξάλλου συνηθίζει να κάνει στις ανακοινώσεις της, η Τ.Ε. Ιωαννίνων του ΚΚΕ απαντάει σε πρόσφατο σχόλιο της κ. Θεανώς Βλάχου στη στήλη «Διαδόσεις» σχετικά με την πολιτική και τις θέσεις  του κόμματος σήμερα.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που ακολουθεί δεκαετίες τώρα, διαβεβαιώνει η τοπική του Οργάνωση, «με μόνο κριτήριο τις ανάγκες του λαού», όπως επισημαίνει ενώ, παράλληλα κατηγορεί τον «Π.Λ.» πως «αποσιωπά» (!) συστηματικά τις ανακοινώσεις και θέσεις του κόμματος και των φορέων του στον Νομό Ιωαννίνων. Πρόκειται για άποψη που προφανώς προκύπτει από το γεγονός ότι τα τοπικά στελέχη του ΚΚΕ δεν διαβάζουν καθόλου ή έστω συστηματικά την εφημερίδα μας! Διαφορετικά θα διαπίστωναν πως τα δελτία τύπου της τοπικής οργάνωσης και των τοπικών φορέων του κόμματος, όπως του ΠΑΜΕ Ιωαννίνων δημοσιεύονται πάντα, εφόσον έχουν να κάνουν με θέματα της περιοχής μας, αφού πρώτα υποστούν την αναγκαία επεξεργασία, όπως συμβαίνει με όλες ανεξαιρέτως τις ανακοινώσεις. Ο χώρος της εφημερίδας εξάλλου δεν είναι… απεριόριστος, άρα δεν μπορεί να φιλοξενεί αυτούσια τα δεκάδες δελτία τύπου που λαμβάνει σε καθημερινή βάση, ορισμένα εκ των οποίων, όπως αυτά του ΚΚΕ, είναι ιδιαίτερα εκτεταμένα! 
* * *
Ακολουθεί η απάντηση της Τ.Ε. Ιωαννίνων στο σχόλιο της κ. Βλάχου:
«Στην εφημερίδα σας στο φύλλο 30 Ιανουαρίου 2020, δημοσιεύεται άρθρο της Θεανώς Βλάχου, σχετικά με την πολιτική και τη θέσεις του ΚΚΕ  με τη μορφή ερωτημάτων  και σχολιασμών, επί παντός επιστητού. 
Καταρχήν θα θέλαμε να επισημάνουμε προς τη διεύθυνση της εφημερίδας και το αναγνωστικό κοινό σας, ότι η εφημερίδα σας έχει ως πάγια πολιτική την αποσιώπηση των ανακοινώσεων και θέσεων του ΚΚΕ και της οργάνωσης στα Γιάννενα, όπως και συνολικά του εργατικού κινήματος και των φορέων του στο Νομό. Υπάρχουν βέβαια κατά καιρούς άρθρα συντακτών σας και σχολιασμοί που διαστρεβλώνουν την πολιτική του ΚΚΕ και φθάνουν ως και τον ωμό αντικομουνισμό.
Η δημοσίευση του παρόντος άρθρου στην εφημερίδα σας, αποτελεί ζήτημα  στοιχειώδους αντικειμενικής δημοσιογραφίας. Σε ότι αφορά τους σχολιασμούς: θα μπορούσαμε καλοπροαίρετα να υποθέσουμε ότι η αρθρογράφος δεν γνωρίζει τις θέσεις του ΚΚΕ και γι αυτό επαναλαμβάνει σε όλο το άρθρο της ότι το ΚΚΕ «δεν εκπέμπει σαφές μήνυμα» και δεν έχει «ολοκληρωμένο και σαφές σχέδιο».
Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένες θέσεις για κάθε ζήτημα και εξέλιξη της επικαιρότητας, όπως και ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξουσίας. Καλό θα ήταν αν ενδιαφέρεται πραγματικά να γνωρίσει τις θέσεις του ΚΚΕ να διαβάζει Ριζοσπάστη, να παρακολουθεί το portal 902, το επιστημονικό περιοδικό της ΚΟΜΕΠ και τις καθημερινές ανακοινώσεις  της ΚΕ του ΚΚΕ και της τοπικής οργάνωσης.  Βέβαια η ουσία και ο σκοπός του άρθρου, περιγράφεται στην τελευταία πρόταση, που αναδεικνύει ότι δεν τίθεται θέμα «άγνοιας». Η αρθρογράφος έχει συγκεκριμένη θέση: το ΚΚΕ μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ίδια και προφανώς όσους εκπροσωπεί …αν αλλάξει πορεία. 
Θα απογοητεύσουμε την αρθρογράφο, που δήθεν ενδιαφέρεται για το πόσο απήχηση έχει το ΚΚΕ στο λαό. Πολλοί κατά καιρούς έχουν βάλει ως στόχο να αλλάξει πορεία το ΚΚΕ, ακόμη και να το διαλύσουν αλλά δεν τα κατάφεραν στην 100χρονη πορεία του. Ειδικά σήμερα που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση και που η χώρα γίνεται πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, χωρίς ΚΚΕ ή μ’ ένα άλλο ΚΚΕ υποταγμένο, συμβιβασμένο, θα ήταν πιο ευχαριστημένη η αρθρογράφος  και οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις τους. 
Τώρα που όλα τα κόμματα καλούν σε «συναίνεση και εθνική ομοψυχία» στο στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή στην ανάπτυξη των κερδών των μονοπωλίων, στις πλάτες του λαού, τώρα θα ήθελαν το ΚΚΕ «πρακτικό και συζητήσιμο» όπως αναφέρει η αρθογράφος. Δηλαδή ένα ΚΚΕ  που να βοηθάει στην χειραγώγηση του λαού και όχι να οργανώνει την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση. Να κατευθύνει τους αγώνες το πολύ ως στην εναλλαγή των κυβερνήσεων, να υπόσχεται το αδύνατο, δηλαδή φιλολαϊκή πολιτική εντός των τειχών του συστήματος (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ), να είναι μια βολική δύναμη για τις κυβερνήσεις, την αστική τάξη , το κράτος και το σύστημά της. Έτσι θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου, να περνάει η λογική που και η αρθρογράφος διαλαλεί στο άρθρο της... ότι τίποτα δεν γίνεται… οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα, ο καπιταλισμός και η εκμετάλλευση είναι αιώνια, δεν υπάρχει εναλλακτική. 
Απαντάμε λοιπόν με σαφήνεια: Το ΚΚΕ  θα συνεχίσει να οργανώνει τον αγώνα, με μόνο  κριτήριο τις ανάγκες του λαού. Τα μέλη και οι φίλοι του θα συνεχίσουν να πρωτοστατούν για κάθε λαϊκό πρόβλημα στους χώρους δουλειάς, μόρφωσης, στις γειτονιές. Να παλεύουν να εμποδίσουν τα συνεχή νέα αντεργατικά μέτρα, για να ανακτήσουν οι εργαζόμενοι τις απώλειες όλων των προηγούμενων χρόνων. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να κατευθύνει, με όλες τις δυνάμεις του τον αγώνα αυτό, ως τη μόνη διέξοδο: την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που σπέρνει τον πόλεμο, τη φτώχεια, την προσφυγιά, την εκμετάλλευση. Μόνο αν φύγει αυτό το εμπόδιο από τη μέση μπορεί να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία και επιστημονική γνώση, όλες οι σύγχρονες δυνατότητες για να ζήσει πιο καλά ο λαός. Ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση.
Και επειδή έχετε πληροφορίες για τον σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε… θα μάθατε σίγουρα ότι έλυσε για τους λαούς ότι δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να λύσει ο καπιταλισμός ως και το 2020: την ανεργία,  την δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους, την κατοικία,  τη θέρμανση, την προστασία του περιβάλλοντος κ.α.. Ο σοσιαλισμός τα έλυσε γιατί κριτήριο της παραγωγής και της οικονομίας ήταν οι λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος των καπιταλιστών. Η πολιτική αυτή δεν κρίνεται από τις  κοινοβουλευτικές εκλογές αν είναι σωστή. Κρίνεται από τον οργανωμένο αγώνα και τη ζωή που επιβεβαιώνει ότι η απουσία τις ΕΣΣΔ δεν έφερε ούτε ευημερία ούτε ειρήνη στους λαούς, το ακριβώς αντίθετο. Σήμερα έχουμε πολύ μεγαλύτερη πείρα για να γίνουμε ακόμη πιο ικανοί για να χτίσουμε έναν νέο κόσμο, τον σοσιαλισμό, στο μπόι των ονείρων μας.
Το αν αυτούς ο δρόμος του αγώνα έχει δύναμη και «νόημα», σας το απαντάνε οι ίδιες οι κυβερνήσεις, που επιδιώκουν με πληθώρα μέτρων να περιορίσουν την απεργία, τις διαδηλώσεις, το πανεπιστημιακό άσυλο και να σπεκουλάρουν γύρω από τη «νομιμότητα» του ΚΚΕ, όταν δεν κάνουν αντικομουνισμό. Και επειδή ρωτάτε, αθώα δήθεν, με ποιόν να πάει η χώρα, στην πιθανότητα που μας μπλέξει η αστική τάξη της χώρας σε πόλεμο, αν όχι με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ; Το ΚΚΕ απαντά: στα σχέδια των ιμπεριαλιστών να ξαναμοιράσουν τη Γή και να πληρώσουν με αίμα οι λαοί τους δρόμους μεταφοράς του πετρελαίου, τα κέρδη των επιχειρηματιών, εμείς δε διαλέγουμε σφαγέα. 
Σήμερα απαντάμε σε όποιον ανησυχεί και φοβάται ότι ο δρόμος είναι ένας: ο αγώνας του λαού για να απεμπλακούμε από όλα τα σχέδια των ΗΠΑ-  ΝΑΤΟ και ΕΕ που ετοιμάζουν νέους πολέμους. Μόνο έτσι μπορεί να μην είναι στόχος η χώρα, μόνο έτσι μπορεί να απεμπλακούμε από το κουβάρι που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μόνο έτσι μπορεί να περιφρουρηθούν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα. 
 Έχουμε συμμάχους και είναι οι λαοί των χωρών που ζουν την ίδια απειλή και  αντιλαϊκή πολιτική με εμάς. Παλεύουμε από κοινού να απεμπλακούμε από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να κλείσουν οι βάσεις στις χώρες μας, να μην πάει κανένας φαντάρος εκτός των συνόρων της χώρας του. Εντείνουμε τη δράση ενάντια στις κυβερνήσεις μας και την αστική τάξη των χωρών μας, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που μας σέρνουν στον πόλεμο για τα κέρδη των ομίλων.  Το ΚΚΕ αναπτύσσει τέτοια κοινή πάλη και αλληλεγγύη με το ΚΚ Τουρκίας και σε άλλες χώρες. Με τους εργαζόμενους στην Γάλλια που  αγωνίζονται επίσης ενάντια στις αντιασφαλιστικές πολιτικές του Μακρόν κ.α.
Το ΚΚΕ γνωρίζει ότι πολλοί προβληματίζονται και συμφωνούν  με τις θέσεις και εκτιμήσεις του, αλλά δεν μπορούν να βρουν τη δύναμη να μπουν στη μάχη και να συγκρουστούν. Είμαστε εδώ για να δείξουμε έμπρακτα ότι οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να εμπιστευτούν τη δύναμη τους και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ. Μπορεί να είναι δύσκολος δρόμος και να απαιτεί θυσίες, αλλά είναι θυσίες για τα δικά μας δικαιώματα και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.
Απολογηθείτε εσείς για την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ, της ΕΕ κλπ, για τη βαρβαρότητα του συστήματος. Το ΚΚΕ δεν θα σας βοηθήσει να σπείρετε απογοήτευση ή και αυταπάτες, να καλλιεργήσετε την λογική του «μικρότερου κακού». Το ΚΚΕ δεν είναι «ένα από τα ίδια»  με τα άλλα κόμματα, όπως αφήνει να εννοηθεί η αρθρογράφος. Και αυτό είναι προφανώς που ενοχλεί».