Κατασκευές και Τουρισμός τα μεγάλα θύματα του ιού...

on .

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πανδημία με τη συνεχή εξάπλωση του κορωνοϊού (covid-19). Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Είναι η ώρα της συλλογικής αλλά και της ατομικής ευθύνης. 
Tο κράτος, για να μην γίνουμε Ιταλία, παίρνει ολοένα και αυστηρότερα μέτρα που μάλιστα έφθασαν μέχρι και την απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας των πολτών, περιορίζοντας ακόμη και τις κοινωνικές συναθροίσεις.
Είναι προφανές ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, ενώ η έκτασή τους θα εξαρτηθεί από το χρόνο ισχύος τους. 
Πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους! Αυτό που προέχει είναι η δημόσια και ατομική υγεία. Για όλα τα υπόλοιπα, θα χρειαστεί χρόνος. Ο κορωνοϊός δεν θα αφήσει τίποτα ανεπηρέαστο:
- Το επόμενο διάστημα θα είναι ίσως το κρισιμότερο για το τι θα γίνει στο πεδίο των κατασκευών, μεγάλων και μικρών έργων, αλλά και της ίδιας της οικοδομής. Οι αποφάσεις που ήδη ελήφθησαν μπορεί να συμπαρασύρουν χρονοδιαγράμματα και παραδόσεις των προγραμματισμένων έργων. 
- Στον εγχώριο τουρισμό τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα. Ήδη έχουν κλείσει κέντρα εστίασης, ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα κτλ, ενώ οι επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν δεν σχετίζονται μόνο με την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας. Γιατί μπορεί εντός συνόρων να γίνει (στο θετικό σενάριο) μίας μορφής contain, αλλά από τη στιγμή που στην Ιταλία, την Σκανδιναβία, την Γερμανία ο ιός διασπείρεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, αυτό θα ζημιώσει ξεκάθαρα τον τουρισμό μας, καθώς η Ελλάδα, κάθε χρόνο, δέχεται μεγάλες ροές τουριστών από τις προαναφερθείσες χώρες.
* * *
Πέρα από τα οικονομικά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα Εθνικά προβλήματα, όπως στον Έβρο και το Αιγαίο, με τους εξ Ανατολών εισβολείς. 
Μέσα σε όλα αυτά η Κυβέρνηση στάθηκε και στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αντιμετωπίζοντας τα πράγματα με εξαιρετική σοβαρότητα και όχι με πειράματα και προχειρότητες που βλέπαμε στο παρελθόν. 
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ήδη εφαρμόζει οικονομικά μέτρα -  «ανάσα» για τη στήριξη της οικονομίας, λόγω της έκτακτης κατάστασης, ενώ με πράξεις αποδεικνύει ότι ξέρει να θωρακίζει τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρώπης από επίδοξους ξένους εισβολείς.
* * *
Βέβαια, η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού πρέπει να γίνει συντεταγμένα με πιστή τήρηση απ’ όλους των οδηγιών των αρμοδίων αρχών. Με ενότητα, αλληλεγγύη, συλλογικό πνεύμα και ρεαλισμό, μακριά από λαϊκίστικες κραυγές πανικού, είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

*Ο κ. Σπύρος Κωνσταντόπουλος είναι Τομεάρχης Υποδομών και Περιβάλλοντος ΝΟΔΕ Ιωαννίνων Ν.Δ., Συντονιστής Μητρώου Στελεχών Ν.Δ. Νομού Ιωαννίνων