Τουρίστες χωρίς κανένα έλεγχο και… πάση θυσία;

on .

 ΑΚΟΥΜΕ να συνεχίζονται οι οδηγίες προς τους πολίτες για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Τίθενται συνεχώς περιορισμοί σε διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως και στο χώρο της εκπαίδευσης. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση ακόμη μας βομβαρδίζει για την επιτυχία, να έχουμε στη χώρα τα λιγότερα παγκοσμίως κρούσματα και θανάτους. Δικαίως, αλλά μέχρις ενός σημείου. Διότι αρχίζει να εκνευρίζει η αυτοδοξασία και όπως λέει η λαϊκή ρήση ...«το πολύ το Κύριε Ελέησον, το βαριέται και ο παπάς»!
ΘΑ μας επιτρέψουν οι κυβερνητικοί μανδαρίνοι να πούμε ότι τα εύσημα ανήκουν στους πολίτες που πειθάρχησαν, που τρομοκρατημένοι από τα ανελέητα σφυροκοπήματα «ενημέρωσης», κλείστηκαν επί δίμηνο στα σπίτια τους, περνώντας τον καιρό τους με ένα αντισηπτικό στο χέρι! Είχαν το χρόνο να εντρυφήσουν και σε νέες μεθόδους επιβίωσης, αφού εγένετο συνείδηση πως ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, μαζί με τις κατεστραμμένες επιχειρήσεις και την ανεργία, με τα φαινόμενα να οξύνονται με την πάροδο του χρόνου.
ΓΙΑ να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από την πανδημία και το lockdown, πρωθυπουργός και υπουργοί ανακοίνωσαν την Τετάρτη μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Σε γενικές γραμμές, από πολλούς κρίνονται πως βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, με όποιες ατέλειες που μπορούν να βελτιωθούν. Ένα μόνο σημείο των κυβερνητικών εξαγγελιών θα κρίνουμε. Εκείνο που αφορά τον τουρισμό και συγκεκριμένα αυτό της ανεξέλεγκτης εισόδου στη χώρα μας όσων αποφασίσουν να έλθουν, όταν θα έπρεπε να υποχρεώνονταν σε αποδεδειγμένο έλεγχο ΚΑΙ πριν πατήσουν το πόδι τους εδώ.
ΦΥΣΙΚΑ και αντιλαμβανόμαστε την αδήριτη ανάγκη για την τόνωση της οικονομίας, με άμεση ρευστότητα στα κρατικά ταμεία που στεγνώνουν και στους εν γένει επαγγελματίες του κλάδου. Όμως, δε μείναμε σε καραντίνα επί δύο μήνες, να υποκείμεθα ακόμη -και επ’ αόριστον- σε ελέγχους, για να αρχίσουν να καταφθάνουν στην Ελλάδα Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί κλπ ανά τον κόσμο, όπου θερίζει ο κορωνοϊός! Καλοδεχούμενοι, αλλά έτσι χωρίς κανένα έλεγχο; Δεν ανησυχούν οι ειδικοί, εκείνοι που μας λένε τι να προσέχουμε, που κάνουν τεστ σε όποιο Έλληνα πολίτη βρουν μπροστά τους;
ΕΧΟΥΝ υποχρέωση να μας προστατεύσουν, προπαντός όσα με θυσίες επιτύχαμε! Και αυτά που επιτύχαμε, η κυβέρνηση τα «πουλάει» στους πιθανούς επισκέπτες του καλοκαιριού. Δηλαδή, τα ελάχιστα περιστατικά κορωνοϊού, την Ελλάδα ως μία υγειονομικά ασφαλή χώρα! Έλαβε όμως υπ’ όψη της τι είναι (πολύ πιθανό, έως απολύτως βέβαιο) να συμβεί με τον ανεξέλεγκτο ερχομό αλλοδαπών; Το αποτέλεσμα θα είναι η έξαρση της κρίσης σε σύντομο χρόνο, που θα οδηγήσει σε γενίκευση από τον Οκτώβριο, όπως μας λένε οι λοιμωξιολόγοι!
ΚΑΙ μετά, τί; Θα πάμε σε νέο lockdown; Με τους πολίτες εξουθενωμένους και την οικονομία σε κωματώδη κατάσταση; Ίσως πείτε ότι υπερβάλλουμε στις εκτιμήσεις μας! Ίσως! Αλλά θα ήταν χρήσιμο να μας πουν, αν ασθενήσουν τουρίστες που θα διαμένουν σε ξενοδοχείο, τι θα γίνει; Είναι αρκετό ένα δωμάτιο για τέτοιες περιπτώσεις; Δε θα πρέπει να μπει σε καραντίνα ολόκληρο το ξενοδοχείο, μαζί και το προσωπικό ή όποιους άλλους ήρθαν σε επαφή; Άλλωστε αυτή η πρακτική δεν ακολουθείται μέχρι τώρα; Γιατί θα αλλάξει για τους αλλοδαπούς;
«ΜΠΑΤΕ σκύλοι, αλέστε και αλεστικά μη δίνετε», είμαστε στην Ελλάδα! Και μάλιστα πιο χαρακτηριστικό αυτής της εικόνας, είναι επιπροσθέτως και η απόφαση να μην τηρείται καμιά απόσταση μεταξύ των επιβατών στα αεροσκάφη, που θα έρχονται από άλλες χώρες! Όσοι όμως ταξιδεύουν στη χώρα μας με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα και θα κάθονται σε καθορισμένη ήδη απόσταση! Όπως θα συμβαίνει και σε όποιους άλλους κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους συνάθροισης! Όποιος μπορεί να εξηγήσει αυτή τη διαφορετική αντιμετώπιση -και δεν είναι η μοναδική- θα βοηθήσει στην ...κατανόηση των μέτρων!
ΕΙΠΑΜΕ, απαραίτητη η στήριξη του τουρισμού, αλλά με προϋποθέσεις! Διότι αλλιώς, δεν μπορεί να γίνει κατανοητό το δύο μέτρα και δύο σταθμά, η διαφορετική αντιμετώπιση των Ελλήνων και των αλλοδαπών! Δε γίνεται να μας πείσουν ότι στις αεροπορικές επικοινωνίες ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται, αλλά στα λεωφορεία ναι! Ούτε όταν κάνουν μπάνιο οι Έλληνες, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα για τους «εισερχομένους», εν ονόματι των χρημάτων που θα αφήσουν εδώ. Γιατί, μαζί με αυτά θα μας αφήσουν και ένα πλήθος κρουσμάτων κορωνοϊού - και μακάρι να είναι μόνο αυτά. Και το σημαντικότερο: δε μας αρέσει να μας περνούν για ...χαμένους!