ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: Αγωνιστής της ειρηνικής συνύπαρξης…

on .

 Λιτά και ταπεινά εόρτασε χθες τα ονομαστήριά του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος στα Τίρανα. Προεξήρχε της πολυαρχιερατικής θείας λειτουργίας στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως, πλαισιούμενος από τους Μητροπολίτες Φίερι Νικόλαο, Ελμπασάν Αντώνιο, Αμαντίας Ναθαναήλ, καθώς και τον Επίσκοπο Βίλιδις Άστιο, αλλά και από κληρικούς της Αρχιεπισκοπής.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, εκ μέρους της Συνόδου και των πιστών, τον προσφώνησε ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος, ο οποίος τόνισε ότι όλα τα επιτεύγματα της Εκκλησίας της Αλβανίας φανερώνουν τη σοφία, τη θυσία και την καταξίωση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.
Σε σύντομη προσλαλιά του ο Μακαριώτατος τόνισε ότι «πιο σημαντικό από τα χρόνια πολλά είναι τα χρόνια τα γεμάτα από την παρουσία του Χριστού και το να αυξάνουμε σε πίστη, σε αγάπη, σε αυτό το οποίο ο Χριστός θέλει από μας». Και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ όλους σας, γιατί αυτά τα 30 χρόνια, που δεν ήταν καθόλου εύκολα, ένιωθα πάντα να με στηρίζουν οι προσευχές σας, η αγάπη σας και η προθυμία σας για συνεργασία».
«Ας προχωρήσουμε λοιπόν σύμφωνα με τη γραμμή, που ο Απόστολος Παύλος και σήμερα μας υπενθύμισε. Μας προτείνει να κακοπαθούμε για το Ευαγγέλιο, αλλά και ότι ο Θεός δεν έδωσε σε μας πνεύμα δειλίας, αλλά δύναμης και αγάπης και σωφρονισμού», κατέληξε ο Μακαριώτατος.
Να σημειωθεί ότι χειροθέτησε σε οικονόμο τον π. Βίκτορα Μπέρντουφιτ (Viktor Bërdufit).
Επικοινώνησαν μαζί του για να του ευχηθούν εγκάρδια εκπρόσωποι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας, αλλά και των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Είναι αναγνωρισμένος, όχι μόνο στη γειτονική χώρα, αλλά διεθνώς, ο ρόλος του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ως μια φωτεινή μορφή της Εκκλησίας και της Θεολογίας, που ενώνει και δεν διχάζει μέσα από το πολυσήμαντο και πολύπλευρο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό, και κοινωνικό έργο του.
Πνευματική προσωπικότητα, χωρίς κανένα ίχνος θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, σημαδεύει με τις εμπνευσμένες παρεμβάσεις του την Ορθοδοξία, αλλά και ολόκληρη τo θρησκευτικό κόσμο, υπερασπιζόμενος την κοινωνική δικαιοσύνη, την αγάπη και την ειρήνη.
Δεν μπορεί να μη τονιστεί ότι αυτή η σημαντική και πρωτοποριακή φυσιογνωμία της εποχής μας αποδεικνύει τη γνήσια χριστιανική ζωή με λόγια, έργα και συμπεριφορές. Από τα μικρά και ασήμαντα της καθημερινότητας, μέχρι και τα μεγάλα και βαρυσήμαντα, τα δύσκολα διλήμματα, τις μεγάλες αποφάσεις και τις καθοριστικές επιλογές του.
Δεν θα ήταν υπερβολή, αν ειπωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αποτελεί ένα «δώρο» του Θεού στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους των ημερών μας, όπου οι σταθερές αξίες υπονομεύονται και το κακό αποθρασύνεται.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αγαπά τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο, με μια αγάπη, που δεν ευχαριστεί μόνο, αλλά και ωφελεί τον άλλο, χωρίς να τον αναγκάζει να ασφυκτιά.
Ο αγώνας του κ. Αναστασίου επανορθώνει τη σχέση των ατόμων, την κοινωνία και επικοινωνία με τον εαυτό τους, με το Θεό και με τους άλλους.
Πορεύεται όχι τυπολατρικά και εγκλωβισμένα, αλλά με ανοιχτούς ορίζοντες, με διάκριση και σύνεση, έτσι ώστε οι πράξεις του να αποτελούν αλήθεια, που γεμίζει και σώζει.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας είναι ιδιαίτερο υπόδειγμα εκκλησιαστικού άνδρα και καθοδηγητή, κορυφαίου εργάτη των θεολογικών γραμμάτων και αγωνιστή της ειρηνικής συνύπαρξης, γι' αυτό του αξίζει ο μεγάλος θαυμασμός και η ύψιστη τιμή όλων μας.