Οι δύο πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ…

on .

 Σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη τα κόμματα διεκδικούν τη συμμετοχή τους στην άσκηση της εξουσίας με πρόγραμμα συγκεκριμένο και με αρχές που προσδιορίζουν την ιδεολογική τους ταυτότητα.

Μόνο στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πολιτεύεται ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα και σύμφωνα με τις κάθε φορά συγκυρίες. Δηλαδή, αποφεύγει να δείχνει μια σταθερή ταυτότητα, με συγκεκριμένους στόχους και με σταθερή και ειλικρινή ιδεολογική κατεύθυνση. Γι’ αυτό και δύσκολα κάποιος μπορεί να τοποθετήσει αυτό το κόμμα σε γεωγραφική πολιτική θέση.
Βέβαια αυτό αποδείχτηκε και στα πέντε χρόνια που άσκησε κυβερνητική εξουσία και γι’ αυτό η πλειοψηφία του κόσμου του γύρισε την πλάτη. Και το αποκορύφωμα της διπλής ανάγνωσης ήταν το δημοψήφισμα για την Ευρώπη. Θεωρώ ότι σήμερα υπάρχει έλλειμμα κοινοβουλευτικής ισορροπίας, με την έννοια της εναλλακτικής λύσης, αν και εφόσον δημιουργηθούν ανάγκες για αλλαγή πλεύσης της κυβερνητικής πολιτικής.
Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς αποκαλύπτει διά των στελεχών του ότι κινείται με σύνδρομα μακρινού παρελθόντος και με ουτοπικές ιδεοληψίες. Έτσι με δηλώσεις τους πρόσωπα του στενού κομματικού πυρήνα φανερώνουν αντιλήψεις που θυμίζουν ολοκληρωτικά καθεστώτα και όχι κοινοβουλευτικά πολιτεύματα. Κατέληξα σ’ αυτή τη διαπίστωση από συγκεκριμένες δηλώσεις ανθρώπων που κινούνται στο περιβάλλον του Τσίπρα και άρα εκφράζουν και τις ενδόμυχες επιθυμίες του κόμματος. Εκτός κι αν με την πάροδο του χρόνου στελέχη Πασοκογενή μπορέσουν και μεταλλάξουν το ιδεολογικό περίβλημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Για να αποδείξω ότι αυτό το κόμμα έχει δύο πόρτες εισόδου στην πολιτική σκηνή της ελληνικής πολιτείας θα υπενθυμίσω θέσεις που υποστήριξαν πρόσφατα επώνυμοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κοντονής, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, είπε: Ο Τσίπρας ανέβαλε τις εκλογές κατά μία εβδομάδα για να αλλάξει τον ποινικό κώδικα ώστε η δωροδοκία να μετατραπεί από κακούργημα σε πλημμέλημα. Σκοπός ήταν να εξυπηρετηθούν «ημέτεροι»!
Ο Κοτζιάς, πρ. Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε: Στελέχη και Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν το όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια!
Ο Τζανακόπουλος, δεξί χέρι του Τσίπρα, κάνοντας αυτοκριτική για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έπρεπε να είχαν γίνει «εκκαθαρίσεις» στη Δημόσια Διοίκηση. Μήπως αυτή η κρίση μας παραπέμπει σε κάποια καθεστώτα όχι κοινοβουλευτικού χαρακτήρα και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας; Μάλλον αυτό εννοούσε και ο Πολάκης, λέγοντας ότι παίρνοντας την εξουσία θα κυβερνήσουμε αλλιώς!
Και το πιο αποκαλυπτικό της ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ το είπε προ ημερών η Αχτσιόγλου, πρώην Υπουργός: «Η κανονικότητα δεν ευνοεί την Αριστερά»! Τι άραγε να εννοούσε; Μήπως η «Αριστερά» χρειάζεται μόνιμα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα για να έχει λόγο ύπαρξης; Δηλαδή οι λεγόμενοι «προοδευτικοί» δεν έχουν λόγο για την εξέλιξη προς το καλύτερο μιας ευρωπαϊκής χώρας; Τα υπαρκτά προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, των ανισοτήτων, των μεταναστών, της εθνικής κυριαρχίας, της υγείας, της εκπαίδευσης, δεν αποτελούν συνθήκες για αντίλογο και για διαφορετική πρόταση;
Τώρα γίνεται φανερό σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη ότι αυτή η Αριστερά δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα και λειτουργεί μόνο με φαντασιώσεις, με δημαγωγία και λαϊκισμό. Και συμβαίνει αυτό γιατί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γαλουχηθεί από μια πολιτική κουλτούρα που ανήκει στο παρελθόν και υπηρετεί πολιτικές καταστάσεις όχι ομαλού πολιτικού βίου.
Μ’ αυτά τα δεδομένα η ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι πολύ μεγάλη μπροστά στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομία και γενικότερα στην κοινωνική συνοχή. Αλλά και οι πολίτες οφείλουμε να λειτουργούμε με πολιτική ωριμότητα και να παραμερίζουμε δόγματα και φανατισμούς. Η πραγματικότητα είναι δύσκολη και τα μέσα για την επίλυση των προβλημάτων περιορισμένα. Άρα από όλους χρειάζεται διάθεση για δουλειά και για στήριξη κάθε πολιτικής πρότασης που ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη και την πολιτική σταθερότητα του τόπου μας.