ΝΑΙ, να ανατραπεί το σάπιο και φαύλο σύστημα διαπλοκής!

on .

ΔΥΣΤΥΧΩΣ η πολύμηνη καραντίνα εξ αιτίας της πανδημίας, δεν προκάλεσε παρενέργειες μόνο στην οικονομία και στην κοινωνία, αλλά μάλλον και στον Περιφερειάρχη κ. Αλέξ. Καχριμάνη -αν όχι το ... εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Η μια εξήγηση είναι αυτή για την αιφνίδια αποκάλυψη ότι έχει εντρυφήσει και στο Συνταγματικό Δίκαιο, για να επιβεβαιώνεται η άποψή μας περί... πανεπιστήμονος. Η άλλη και πιο λογικοφανής είναι ότι αποφάσισε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, υπό την ασφυκτική πίεση που δέχτηκε τον τελευταίο καιρό από τις αποκαλύψεις μας με στοιχεία, την αρθρογραφία μας και το σφυροκόπημα από τις Περιφερειακές παρατάξεις για την αντιδημοκρατικότητά του και έσπευσε να μας κατηγορήσει περίπου ως «ανατροπείς» του Πολιτεύματος- που το ταυτίζει με τον εαυτό του!!! Κατρακύλα δηλαδή χωρίς σταματημό, που όσο περνά ο καιρός θα επιταχύνεται και με τη συνειδητοποίηση του πόσο οδυνηρός θα είναι ο αποχαιρετισμός της εξουσίας.
ΚΑΠΩΣ έτσι θα προέκυψε η επινόηση του σαχλού και βλασφήμου «επιχειρήματος», ότι όσα αποκαλύπτουμε και σχολιάζουμε για εκείνον, τον Μητροπολίτη κ. Μάξιμο, το δήμαρχο κ. Μωυσή Ελισάφ και άλλους εκπροσώπους Αρχών της χώρας και της Ηπείρου, παραβιάζουν τη Συνταγματική τάξη, αμφισβητούν το Πολίτευμα, τη λαϊκή ετυμηγορία και κυριαρχία!!! Διαπράχτηκε δε αυτή η ...προδοσία μέσω του «Πρωινού Λόγου» για να γελάει κάθε πικραμένος, αλλά επίσης στο στόχαστρο βρίσκεται η εβδομαδιαία εφημερίδα «Τύπος Ηπείρου» και το stotapsi.gr για τον ίδιο λόγο! Με βομβαρδισμό από εξώδικα και απειλές για αγωγές, με την απρέπεια από τους διαπρύσιους κήρυκες της Συνταγματικότητας, να επιχειρήσουν την εμπλοκή του Προέδρου της Βουλής κ. Κ. Τασούλα, αλλά και της Εισαγγελικής Αρχής, για να διερωτόμαστε αν έχει απωλεσθεί εντελώς κάθε ίχνος σοβαρότητας και συναίσθησης του τι ακριβώς κάνουν, μόνο και μόνο για να μας φιμώσουν.
ΝΑ σας πούμε την αλήθεια, με όλα αυτά -καίτοι σφόδρα αντικομμουνιστές- αρχίζουμε να πιστεύουμε μήπως έχει δίκιο το ΚΚΕ, που διακηρύττει... «Αντίσταση, Ανυπακοή, Ανατροπή», αλλά δεν τολμά κανείς να του πει ότι ...αμφισβητεί το Πολίτευμα. Κάπως έτσι ...χαλάει ο άνθρωπος και αρχίζει να αναρωτιέται για όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στο Ηπειρωτικό στερέωμα. Ίσως δε χρειάζονταν να απαντήσουμε, διότι η (δυο φορές δημοσιευθείσα) θέση του «Πρωινού Λόγου» ήταν σαφής και τα έλεγε όλα. Μόνο που ο κ. Καχριμάνης (με τη γραφίδα του εμπνευστή του κατάπτυστου σεναρίου περί αμφισβήτησης του Πολιτεύματος), δεν αντελήφθη τι έλεγε. Επανήλθε και ούτε λίγο - ούτε πολύ θέλει να δεχτούν οι πολίτες ότι εκείνος με το Μητροπολίτη, το δήμαρχο, τους βουλευτές και μερικούς άλλους, είναι πρόσωπα που δεν επιτρέπεται να τα αγγίζει κανείς, σχεδόν είναι ...η Δημοκρατία, το Σύνταγμα και το Πολίτευμα!!!
ΦΥΣΙΚΑ και δεν πρόκειται να δώσουμε εξηγήσεις αν σεβόμαστε το Πολίτευμα, το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία. Αλίμονο αν φτάναμε σε αυτό το έσχατο στάδιο αυτοεξευτελισμού, ανταποκρινόμενοι σε μια αντιδημοκρατική πρόκληση εκείνου που απέδειξε ότι περιφρονεί τις δημοκρατικές διαδικασίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο και που ως άλλος, σύγχρονος Προκρούστης προσαρμόζει τη νομιμότητα στα μέτρα του. Ότι ως δημόσιο πρόσωπο πρέπει να αντέχει στην κριτική και να αποτελεί παράδειγμα ανεκτικότητας και κήρυκας ενωτικών μηνυμάτων, δε νομίζουμε να του λέει κάτι.
ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ σε όσα έχουμε κατά καιρούς γράψει. Αυτά που αποκαλύψαμε -και τίποτε δε διαψεύστηκε- ότι διαπράχτηκαν συνιστούν εκ μέρους του απαξίωση της δημοκρατίας, ασυδοσία και ετσιθελισμό. Τη βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων με τις κατατμήσεις έργων και υπηρεσιών το λένε διαπλοκή, φαύλη πράξη και ανάπτυξη ενός πελατειακού συστήματος για την άσκηση μικροπολιτικής και ψηφοθηρίας- τακτική στην οποία διαπρέπει ο και «Συνταγματολόγος» Περιφερειάρχης Ηπείρου, όπως καταγγέλλεται από ετών κι από Περιφερειακές παρατάξεις.
ΤΗ στήριξη παντί τρόπω της αλυσίδας των οικογενειακών επιχειρήσεων (γράφαμε για αυτές σε προηγούμενα άρθρα πρόσφατα) τη λένε ευνοιοκρατία. Τη σιωπή ιχθύος π.χ. για τις--αμφισβητούμενης νομιμότητας- τεράστιες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στα βουνά του Μετσόβου, το εγκληματικό καθεστώς με τα πλοιάρια της λίμνης που θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί, που όμως τους επιτρέπεται ακόμη να μεταφέρουν επιβάτες και με τις άδειες να χορηγούνται με περίεργο τρόπο, τα σκάνδαλα με τον φωτισμό με led, εκείνο με τις προσπάθειες αγοράς κτιρίων από την Περιφέρεια και πλείστα άλλα, ο λαός τα λέει ...«τους νόμους και τη δεοντολογία τα έχω γραμμένα στα παλιά μου τα παπούτσια» ή άλλως πως «ο νόμος είμαι εγώ», κατά παράφραση του L’ Etat c’ est moi (το κράτος είμαι εγώ) του Λουδοβίκου του 14ου της Γαλλίας. Διότι έτσι συμπεριφέρεται ο χαϊδεμένος του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, η οποία εσχάτως αρχίζει και σωστά να του γυρίζει την πλάτη -και μη βάλει πάλι τη νομική του σύμβουλο και νεόκοπη σχεδόν εκπρόσωπο Τύπου να στέλνει ραβασάκια. Ας αρκεστεί να της δίνει πλήθος υποθέσεων με απευθείας ανάθεση να την ευχαριστήσει για τις υπηρεσίες της.
ΝΑ μη συνεχίσουμε τώρα για τέτοια θέματα γιατί ο κατάλογος θα είναι μακρύς και επώδυνος για τον Περιφερειάρχη -γιατί αυτόν κρίνουμε ως δημόσιο πρόσωπο. Θέλει να του αναγνωρίσουμε και θετικές δράσεις, αποφάσεις του; Δε θα διαφωνήσουμε, ίσως υπάρχουν. Είπε όμως πολλά ο κ. Καχριμάνης, όπως περί του τρόπου γραφής μας (όλα με αδιάσειστα ντοκουμέντα όμως), σεβασμού των αιρετών και των εκπροσώπων των Αρχών, αλλιώς ...αμφισβητούμε τη λαϊκή ετυμηγορία και άρα τη Δημοκρατία! Σοβαρά; Δηλαδή, επειδή εκλέχτηκαν θα πει ότι εν ονόματι της λαϊκής εντολής να διοικήσουν δεν επιτρέπεται η κριτική για όσα πράττουν ή όχι; Ότι σεβασμός στο Πολίτευμα θα πει να είναι ανεξέλεγκτοι; Ότι δημοκρατία θα πει να μην ενοχλούμε τις περίφημες Αρχές, τους εκπροσώπους τους που συχνά δε σέβονται οι ίδιοι ό,τι εκπροσωπούν, τους θεσμούς που επικαλείται ο κ. Καχριμάνης και ο υποβολέας του; Που ξαφνικά ο Περιφερειάρχης αποφάσισε να απαντά και εκ μέρους τους, όπως έκανε για λογαριασμό του Μητροπολίτη και του δημάρχου, εξ αφορμής άρθρων μας για τη ΔΕΥΑΙ και το κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων «Σχεδία»;
ΝΟΜΙΖΕΙ πως επιδεικνύοντας αυτό το κακέκτυπο πατερναλιστικής τακτικής, θα πάρουμε στα σοβαρά όσα εξωφρενικά περί ...Συνταγματικότητας μας λέει χωρίς περίσκεψη, για να φοβηθούμε; Ξέρετε τι λέμε; Να αφήσει τα μαθήματα περί συνταγματικότητας, δημοσιογραφίας, δεοντολογίας -εκείνος που γελοιοποιεί συνεχώς κάθε δεοντολογία- και τα εξώδικα και να δει τι μπορεί να κάνει για την Ήπειρο, που κατέχει τα πρωτεία στην υπανάπτυξη, στη φτώχεια. Να σέβεται εκείνος περισσότερο την λαϊκή εντολή, γιατί αλλιώς μας θυμίζει τη ρήση του γάτου που έσκουζε στα κεραμίδια, όταν «περιποιούνταν» τη γάτα. Η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, εκείνη με το Φυσικό αέριο, οι οδικοί άξονες προς Κακαβιά και της σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό, το χάος με την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών, η ρύπανση κυρίως του ποταμού Καλαμά και δεκάδες άλλα θέματα ζωτικής σημασίας, εξακολουθούν να αναμένουν λύση, μαζί φυσικά και της αλλαγής της δικής του συμπεριφοράς.

* * *
ΔΕ θα ασχολούμαστε συνέχεια με τα Καχριμάνεια θεωρήματα, έχουμε κι άλλες δουλειές να κάνουμε. Δε θα κάνουμε όμως σε κανένα τη χάρη να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας, όπως μας καλεί να κάνουμε σε ό,τι αφορά την κριτική μας προς τους αιρετούς! Αυτό το «άλμα λογικής» μαζί και οι ανώφελοι, αβάσιμοι και περίεργοι νομικισμοί δεν πρόκειται να μας επιβάλλουν τους κανόνες σιωπής, που επιθυμεί διακαώς το «σύστημα» διαπλοκής. Η επίκληση της έκφρασης της λαϊκής ετυμηγορίας, δεν είναι και το πειστικότερο επιχείρημα να μην τους ασκούμε σκληρή κριτική. Διότι στο όνομα αυτής της λαϊκής ετυμηγορίας διαπράττονται σκάνδαλα, εγκλήματα σε βάρος της κοινωνίας που είναι γονατισμένη. Ναι, θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τους Ηπειρώτες να απαιτούν περισσότερα, να ευαισθητοποιούμε συνειδήσεις, για να ανατραπεί το φαύλο, διεφθαρμένο, πελατειακό καθεστώς που στήθηκε στην Ήπειρο, για την άσκηση μιας πολιτικής ηθικά και νομικά διάτρητης, που εξοργίζει. Πολύ δε περισσότερο όταν διαπιστώνουν οι πολίτες ότι κάποιοι «ταγοί» τους μπήκαν στην πολιτική πένητες και κατέστησαν πάμπλουτοι, χωρίς ποτέ να έχουν εργαστεί. Ναι, σιωπή λοιπόν, για να μη σας ...πάρει στα αλήθεια ο κόσμος με τις πέτρες, που λέει ο λόγος και ο Περιφερειάρχης το πήρε τοις μετρητοίς...
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΤΣΗΣ