Όλα τα κιλά…

on .

Αυτές οι τηλεοράσεις έδωσαν μια διέξοδο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, αλλά ταυτόχρονα έκαναν και μεγάλο κακό… Από τη στιγμή που έβαλαν στα προγράμματά τους τις εκπομπές μαγειρικής, άνοιξε απότομα η όρεξη και… το στομάχι του Έλληνα! (Ο δείκτης μάζας σώματος του νεοέλληνα… εκτοξεύτηκε!).

Όσες «αντιστάσεις» κι αν διαθέτει (που δεν τις έχει…), τελικά αποδεικνύεται πως… υποκύπτει στους πειρασμούς! Καθημερινά, από όλα τα κανάλια, εθνικής εμβέλειας, αλλά και περιφερειακά δέχεται… γαστρονομικές επιθέσεις! Το τι μπιφτέκι… κυκλοφορεί στην οθόνη, τι μπριζόλες και παϊδάκια, τι μουσακάδες, τζατζίκια και ορεκτικά! Οι φτωχότεροι αρκούνται… στο γνωστό: Φάτε μάτια ψάρια! Αλλά… η μεσαία τάξη και πιο πάνω, δεν τα βλέπουν μόνο, αλλά «λαδώνουν το έντερό τους» τακτικά! Τα βλέπουν πρώτα και τα… τρώνε μετά! Εκεί… εντοπίζονται και τα περισσότερα κιλά! (Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά…). Τη μεσαία τάξη, προσπαθούν όλοι να τη βολέψουν! Οι κυβερνήσεις την έχουν καλοχαϊδεμένη και την προσέχουν ιδιαίτερα… Την έχουν ανάγκη! Θέλουν να τη βλέπουν χορτάτη και ευχαριστημένη!

Την ταΐζουν μόνο… προεκλογικά, της δίνουν και ένα αναψυκτικό… χωρίς ζάχαρη, να… μην παραπαχύνει και δεν θα έχει το κουράγιο να φτάσει μέχρι την κάλπη! Όταν έρθει η ώρα των εκλογών…

Όμως, όλες οι τάξεις της ελληνικής κοινωνίας έχουν… άριστη σχέση με το φαγητό! Τους περισσότερους, τους διακρίνει μία βουλιμία, αλλά ταυτόχρονα «δίνουν βάρος» και στην καλή τους εμφάνιση και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να… «διώξουν το βάρος» από πάνω τους!

Εφαρμόζουν προγράμματα διατροφής, κάνουν αρκετή γυμναστική! Αλλά οι «κακές συνήθειες» δεν κόβονται εύκολα…

Μόλις επιστρέψουν, ανοίγουν δύο πόρτες! Την εξώπορτα του σπιτιού και την… πόρτα του ψυγείου! Τους… κόλλησε το μικρόβιο ο Μποτρίνι, με τις… αστακομακαρονάδες του! Και έτσι, τα κιλά… επαυξάνονται! Κυρίες και κύριοι σε… απόγνωση! Και ξεκινάνε και τα μπάνια, ρε γαμώτο! Τέρμα το… μπικίνι, τώρα βουτιές μόνο με… το ολόσωμο!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.