Η διήμερη επιχείρηση διέσωσε την αρκούδα!

on .

ARKOYDA

• Μετά από προσπάθειες δύο ημερών, τελικά απεγκλωβίστηκε χθες λίγο μετά το μεσημέρι μια αρσενική αρκούδα, βάρους περίπου 150 κιλών, η οποία είχε παγιδευτεί σε συρματοθηλιά στον οικισμό Παηδονιά Ρεπετίστας, κοντά στον Παρακάλαμο.
Ο εντοπισμός της αρκούδας έγινε το μεσημέρι της Κυριακής από κατοίκους, οι οποίοι άκουσαν τα βογγητά της και στη συνέχεια ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, την Θηροφυλακή και το Δασαρχείο, κλιμάκια των οποίων μετέβησαν στο συγκεκριμένο σημείο που βρίσκεται  δίπλα από τον  Πύργο του Μελά.  
  Ωστόσο δεν μπόρεσαν να την απελευθερώσουν και χθες η επιχείρηση επαναλήφθηκε με τη βοήθεια και συνδρομή επιστημόνων του «Αρκτούρου». Για να καταστεί δυνατή η απελευθέρωσή της, τη νάρκωσαν και στο διάστημα αυτό πήραν γενετικό υλικό, ώστε να την ταυτοποιήσουν με όσες είναι καταγραμμένες στα μητρώα του. Μετά την απελευθέρωσή της, της δόθηκε αντίδοτο και αφέθηκε ελεύθερη στον βιότοπό της.
  Η παγίδευση της αρκούδας, έγινε σε συρματοθηλιά, δίπλα σε κήπο, που εκτιμάται ότι κάποιοι την είχαν στήσει προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους αγριόχοιρους που προκαλούν συνεχώς καταστροφές στις καλλιέργειες.
  Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η εμφάνιση αρκούδων στην ευρύτερη περιοχή είναι φαινόμενο των τελευταίων χρόνων, που οφείλεται στην ανάγκη εξεύρεσης τροφής.  Όπως έλεγαν κατά περιόδους εντοπίστηκαν αρκούδες να κυκλοφορούν κοντά σε ακριτικές κατοικίες του Παρακαλάμου, ενώ εικάζεται ότι η κάθοδός τους αυτές τις μέρες προς τις πεδινές περιοχές έχει σκοπό την εξασφάλιση τροφής από κράνα, βατόμουρα κ.α..
  Ο υπερπληθυσμός αρκούδας και αγριόχοιρων είναι θέμα, που έχει εντοπιστεί και απασχολεί και τις αρμόδιες αρχές.

Δηλώσεις
  Δηλώσεις, με αφορμή την παγίδευση της αρκούδας, έκαναν χθες στην Παηδονιά, ο Προϊστάμενος Δασών Ν. Ιωαννίνων Ν. Παπαευθυμίου, ο επιστημονικός συντονιστής του «Αρκτούρου» Αλέξανδρος Καραμανλίδης, ο υπάλληλος της Θηροφυλακής Γιάννης Μήτσης και κάτοικοι του οικισμού. Συγκεκριμένα, όπως μας μετέφερε ο συνεργάτης του «Π.Λ.» Θοδωρής Ασβεστόπουλος, ο κ. Παπαευθυμίου είπε ότι εντός των ημερών θα συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων για τις περιπτώσεις που αρκούδες προσεγγίζουν κατοικημένες περιοχές. Προανήγγειλε για το σκοπό αυτό σύσκεψη φορέων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» και της «ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ», προκειμένου να εξεταστούν τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν, ενώ θα δημιουργηθεί και ομάδα άμεσης επέμβασης στο Δασαρχείο.
  Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλίδης, ανάφερε ότι τελευταία διαπιστώνεται τοποθέτηση πολλών παγίδων στην ύπαιθρο για την παγίδευση αγριόχοιρων, σημειώνοντας ότι η πληγή της αρκούδας δεν ήταν σημαντική για αυτό και αφέθηκε ξανά ελεύθερη. Δέχτηκε ότι έχει αυξηθεί ο πληθυσμός τους και κατά σε συνέπεια οι ζημιές σε μελίσσια και κοπάδια κυρίως. Πρόσθεσε ότι υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει το πλαίσιο δράσης της Πολιτείας, σε ζητήματα που αφορούν τις αρκούδες, αλλά ακόμη δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία εφαρμογής του πρωτοκόλλου. Από την πλευρά του ο θηροφύλακας Ι. Μήτσης, ανέφερε ότι η αρκούδα κατέβηκε από το βουνό, εξαιτίας του πλούσιου δασικού πλούτου της περιοχής, ενώ απέδωσε την παρουσία της στη συγκεκριμένη περιοχή, στην αύξηση του πληθυσμού της, που τις αναγκάζει να αναζητήσουν τροφή σε άλλες περιοχές.

Διαμαρτυρίες κατοίκων
  Οι λιγοστοί κάτοικοι του οικισμού δεν έκρυψαν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους, από τις συνεχείς επιθέσεις που δέχονται από αγριόχοιρους. «Τρεις φορές μας κατέστρεψαν τις καλλιέργειές μας», είπαν  οι ιδιοκτήτες του κήπου δίπλα από τον οποίο εντοπίστηκε  το ζώο, προσθέτοντας ότι «η Πολιτεία δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την υγεία της αρκούδας, παρά για τους πολίτες».