Να ακυρωθεί η απόφαση για εγκατάσταση βιοαερίου στην ΒΙ.ΠΕ. ζητά ο Δήμος Ζίτσας

on .

PLIAKOS MIXALHS

• Τι κι αν υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για την εγκατάσταση των πέντε μονάδων βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων από όλους σχεδόν τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία, με το θέμα να φθάνει μέχρι και το αρμόδιο Υπουργείο, μετά από ερώτηση του βουλευτή Κ. Τασούλα;
Απ’ ό,τι φάνηκε, δεν μέτρησε η αρνητική στάση του Δήμου Ζίτσας, της Περιφέρειας Ηπείρου, των επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ., του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και άλλων φορέων, αφού την περασμένη Παρασκευή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας άναψε το «πράσινο φως» για εγκατάσταση των πέντε μονάδων βιοαερίου στη Ζίτσα. Έτσι, μετά την θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ),  ο συντονιστής της κ. Βασ. Μιχελάκης έβαλε την υπογραφή του, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι πρόκειται για ένα θέμα που θα πρέπει να επιζητά την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας.
Στην Δικαιοσύνη ο Δήμος Ζίτσας
Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση Μιχελάκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του  Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι άδικο για την περιοχή, τονίζοντας μεταξύ άλλων:  «Θα προσφύγουμε σε όλα τα ένδικα μέσα για να καταρρίψουμε την απόφαση. Μερικοί θεωρούν τους πολίτες του Δήμου Ζίτσας πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τους δηλώνω λοιπόν πως οι πολίτες του Δήμου Ζίτσας όχι μόνο δεν είναι  δεύτερης κατηγορίας, αλλά έχουν και κρίση και μνήμη. Θυμούνται πολύ καλά πως πριν μερικά χρόνια  μία μονάδα βιοαερίου με υποπολλαπλάσια δυναμικότητα,  δεν αδειοδοτήθηκε, ενώ σήμερα αδειοδοτούνται και οι πέντε μονάδες. Άραγε τι άλλαξε; Ο χώρος; Εμείς είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε με τις αποφάσεις μας την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών και καλούμε όλους όσοι αναγνωρίζουν το δίκαιο του αιτήματός μας να μας στηρίξουν στον αγώνα που ξεκινάμε μαζί με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ.».    
Ο Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων, ο οποίος τα «βάζει» με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασ. Μιχελάκη, που αγνόησε τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ζίτσας και του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδος.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι άμεσα ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους βουλευτές του νομού, αναμένοντας από την πλευρά τους να παρέμβουν σε πολιτικό επίπεδο. «Δηλώνουμε σε κάθε τόνο πως δε θα επιτρέψουμε μια Βιομηχανική Περιοχή, με σημαντικές προοπτικές και δυνατότητα να προσελκύσει νέες και δυναμικές επιχειρήσεις, να μετατραπεί  σε μια τεράστια χωματερή κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών αποβλήτων, που είναι προφανές πως θα μεταφέρονται από άλλες περιοχές…», τονίζει, μεταξύ άλλων.
Χωρίς ενημερωτικό διάλογο…
Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που έχει δημιουργήσει τεράστιες αντιδράσεις είναι ότι δεν υπήρξε ευρύς ενημερωτικός διάλογος, ανοιχτός στην τοπική κοινωνία και σε όλους τους φορείς, πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση, εδικά για ένα τόσο σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα. Για το εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να εγκατασταθούν τέτοιες μονάδες στην ΒΙ.ΠΕ. χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα, αυτό θα το πουν οι επιστήμονες. Το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» χωρίς ουσιαστική διαβούλευση (όχι μόνο σε κλειστές συνεδριάσεις), είναι αυτό που κυρίως ξεσηκώνει την τοπική κοινωνία και τους φορείς που αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι θα φτάνουν τεράστιες ποσότητες ζωικών αποβλήτων, τις οποίες δεν μπορεί να «σηκώσει» η περιοχή, με τον κίνδυνο της περιβαλλοντικής υποβάθμισης να είναι μεγάλος.
Πάντως, το ερώτημα γιατί τόσο βιασύνη στο να δοθούν οι άδειες, εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο. Κι αυτό μάλιστα όταν μόλις πριν λίγες μέρες ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος, απαντώντας στον βουλευτή Ιωαννίνων Κ. Τασούλα  μιλούσε για νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το Υπουργείο για παρόμοιες επενδύσεις, δηλώνοντας όμως αναρμόδιος, ενώ «πέταξε το μπαλάκι» στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να έχει εκείνη την ευθύνη, την οποία τελικά και πήρε, εγκρίνοντας την αδειοδότηση!