Το υψηλό κόστος στην οδοντιατρική οδηγεί πολλούς στη λύση της… μασέλας!

on .

ODONTIATROS

• Με το σύνθημα «Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου. Σκέψου την υγεία σου», γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, όμως τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι ενθαρρυντικά, αφού όλο και περισσότεροι Έλληνες περιορίζουν τις επισκέψεις τους στον οδοντίατρο.
 Στον σημερινό εορτασμό συμμετέχει και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων, ο οποίος σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών διοργανώνουν ενημερωτική δράση. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οδοντίατροι του τοπικού Συλλόγου θα επισκεφθούν το 2ο ΚΑΠΗ Ιωαννίνων και τον 4ο Βρεφονηπιακό Σταθμό της πόλης, προκειμένου να δώσουν χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για την στοματική υγεία στα παιδιά και τους ηλικιωμένους.  
Στροφή στην μασέλα!
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι πολίτες που καταφεύγουν στη λύση της μασέλας, αφού αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικώς στην πρόληψη και τη φροντίδα των δικών τους δοντιών, διότι προτιμούν να παράσχουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα στα παιδιά τους.
Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), το υψηλό κόστος των οδοντιατρικών εργασιών και η ανεπάρκεια των δημόσιων δομών -μόνο 650 οδοντίατροι εργάζονται στο Δημόσιο- έχει ως αποτέλεσμα, η οδοντιατρική φροντίδα να περιορίζεται κυρίως στην αποκατάσταση και σπανίως στην πρόληψη. Επιπλέον, επισημάνθηκε - ακριβές εργασίες (εμφυτεύματα) «εξαφανίζονται και επιστρέφουμε στη μασέλα», ενώ λόγω των πολλών εξαγωγών δοντιών δίνουμε τεχνογνωσία σε οδοντιάτρους χωρών που εφαρμόζουν προληπτικά συστήματα και δεν γνωρίζουν από εξαγωγές.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα εστιάζει στο ότι «το στόμα είναι ο καθρέφτης της υγείας μας» και -όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Κατσίκης- ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα. «Οι οδοντίατροι μπορούν να προλάβουν, να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν σε συνεργασία με πολλές άλλες ειδικότητες των επιστημών υγείας, διάφορα νοσήματα τα οποία, ενώ υφίστανται από καιρό, η μόνη κλινική εκδήλωσή τους είναι μέσα στη στοματική κοιλότητα», πρόσθεσε.