Μπλόκαρε πάλι το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» ταλαιπωρώντας μηχανικούς και πολίτες

on .

EKSOIKONOMW KAT OIKON

• Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», με αποτέλεσμα η διαδικασία να παραμένει κολλημένη και η υπομονή πολιτών και μηχανικών να έχει εξαντληθεί, φανερώνοντας την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Και χθες δεύτερη μέρα, η διεύθυνση exoikonomisi.ypen.gr που οδηγεί στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων δεν ήταν προσβάσιμη, ενώ είχε αναρτηθεί μήνυμα που ενημέρωνε τους ηλεκτρονικούς επισκέπτες ότι εκτελούνται εργασίες αναβάθμισης!
Απλός παρατηρητής  
«Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός, η ενεργειακή θωράκιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας οφείλουν να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα. Όπως και οι χιλιάδες επιστήμονες - Μηχανικοί, όπου άνευ λόγου ταλαιπωρούνται σήμερα. Επιπλέον χιλιάδες συμπολίτες που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα έχουν αγανακτήσει καθώς αυτό είναι αδύνατο», τονίζει, με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης «Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί» του ΤΕΕ Ηπείρου Γιάννης Τσίγκρος, κατηγορώντας ταυτόχρονα τον τοπικό φορέα ότι για μια ακόμη φορά παραμένει απλός παρατηρητής των εξελίξεων!
Γι΄ αυτό και η παράταξη καλεί τους πολιτικούς μηχανικούς να συλλέξουν υπογραφές για την αναβολή του προγράμματος, έως ότου, λυθούν όλα τα προβλήματα (τεχνικά και νομικά) κατόπιν διαβούλευσης με το Τεχνικό Επιμελητήριο, με αφορμή την σημερινή Σύγκληση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΗ.
Και νέα παρέμβαση  
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός, με νέα παρέμβασή του ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει λύσεις, τεχνικά άρτιες άμεσα. «Τα κεντρικά γραφεία του ΤΕΕ αλλά και τα Περιφερειακά Τμήματα έχουν κατακλυστεί από διαμαρτυρίες μηχανικών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες – εντολείς τους. Δεδομένης της επιλογής για χρονική σειρά προτεραιότητας, η μη διαθεσιμότητα του συστήματος δημιουργεί αίσθημα αδικίας και έντονο εκνευρισμό», αναφέρει, μεταξύ άλλων.
Επαναλαμβάνει την πρόταση του ΤΕΕ για μικρή αναβολή και δοκιμαστική περίοδο της πλατφόρμας, αφού επιλυθούν τα τεχνικά προβλήματα και παράλληλη υιοθέτηση των προτάσεών του για όλα τα ζητήματα εφαρμογής.
«Η αγωνία χιλιάδων πολιτών που επιθυμούν να ενταχθούν και η ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν επί εβδομάδες χιλιάδες μηχανικοί, καθορίζει την πορεία που οφείλει να ακολουθήσει το Υπουργείο. Πρέπει το πρόβλημα να λυθεί άμεσα, πριν δημιουργηθούν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα και πριν ενταχθούν και οι άλλες περιφέρειες της χώρας» τονίζει κλείνοντας.
Φαρσοκωμωδία…
Με αφορμή την δυσλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ν.Δ., Βουλευτής Τρικάλων, Κ. Σκρέκας, μίλησε για «φαρ­σοκωμωδία», επιβεβαιώνοντας την παροιμιώδη ανικανότητα της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
«Ύστερα από τρία χρόνια αναμονής, τρεις αναβολές, την αλλαγή του τρόπου υποβολής των αιτήσεων, τη δημόσια συγγνώμη του Υπουργού αλλά και τις διαβεβαιώσεις ότι όλα τα τεχνικά προβλήματα έχουν, τάχα, επιλυθεί, τελικά σήμερα το πλη­ροφοριακό σύστημα του προγράμματος “εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ” κατέρρευσε και πάλι», ανάφερε μεταξύ άλλων.