πολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης: Χρειαζόμαστε μια καινούργια εθνική και πνευματική Παλιγγενεσία

on .

ANDREAS3

• Το ερώτημα για το τι μας έχει διδάξει, τα χρόνια που μεσολάβησαν,  η προσφορά της Εκκλησίας στον αγώνα για την Απελευθέρωση του έθνους, θέτει στην εγκύκλιό του για την Εθνική Επέτειο ο μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας.
Ο κ. Ανδρέας υπογραμμίζει ότι αυτό πρέπει να μας απασχολήσει, θέτοντας σειρά νέων ερωτημάτων όπως: Γιατί είναι ανάγκη να δούμε πως φθάσαμε σήμερα να μπαίνει στο στόχαστρο η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Πίστη μας; Πως τα σχολεία έχουν γίνει κράχτες της απιστίας και της διαφθοράς; Γιατί ένα δεκαπεντάχρονο παιδί έχει το δικαίωμα να καθορίζει το φύλο του; Αυτό πως μπορεί να χαρακτηρισθεί παρά ως πρόδρομος μιας ζωής, που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια προς την διαφθορά;
«Οι Έλληνες του 1821, συνεχίζει ο Μητροπολίτης, ασφαλώς γνώριζαν λιγότερα γράμματα από τους σημερινούς απογόνους τους. Και μπορεί να μην ήταν σε θέση να κατανοήσουν το ιερό Ευαγγέλιο ή  τα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας. Είχαν, όμως, μέσα στην καρδιά τους, τον φόβο του Θεού και την αγάπη προς την Πατρίδα. Και παρά τις προσπάθειες κάποιων οι οποίοι ήταν επηρεασμένοι από το Ευρωπαϊκό πνεύμα του Διαφωτισμού, το Έθνος κρατήθηκε γερά στις Ελληνορθόδοξες ρίζες του».
Ο κ. Ανδρέας, αναρωτιέται ακολούθως για το πώς φθάσαμε να μην τιμούμε όπως πρέπει την Σημαία μας ή να πολεμούμε τις παρελάσεις, να συζητάμε την παραχώρηση στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας και να δεχθούμε την αμνήστευση των Εγκληματιών «Τσάμηδων» και σημειώνει: «κι αν ό, μη γένοιτο τα δεχθούμε αυτά, θα μπορούμε να λεγόμαστε απόγονοι των ηρώων εκείνων του 1821;». Καταλήγοντας προσθέτει ότι «τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για κομματικά παιχνίδια, ούτε για αντιπαραθέσεις και διχασμούς, τους οποίους έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά. Χρειαζόμαστε λοιπόν, μια καινούργια εθνική και προ παντός, πνευματική Παλιγγενεσία».