Φόρος τιμής στους Γιαννιωτοεβραίους που δεν γύρισαν ποτέ ξανά πίσω

on .

GIANNIOTOEBRAIOI EKDHLOSH 26 3 18

• Με μια λιτή αλλά πρωτότυπη και ουσιαστική εκδήλωση ο Δήμος Ιωαννιτών τίμησε το μεσημέρι της Κυριακής τη συμπλήρωση 74 χρόνων από τον εκτοπισμό των Γιαννιωτοεβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου και την καταστροφή της Εβραϊκής Κοινότητας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μαβίλη όπου είχαν τοποθετηθεί 14 μπάνερ με φωτογραφίες που απαθανάτισαν τις συγκλονιστικές στιγμές εκείνης της ημέρας με κεντρικό ομιλητή το Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα.
Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της ημέρας ενώ διάβασε κι ένα απόσπασμα από την μαρτυρία της  Νίνα Νεγκρίν, της Εβραίας από τα Γιάννενα, με τον αριθμό 77160 στο αριστερό χέρι η οποία μετέφερε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα όσα έζησε.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να ανακαλούμε στη  μνήμη μας τα θύματα ενός εγκλήματος, που όμοιό του, ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεσή του, δεν γνώρισε η ανθρωπότητα. Διατηρώντας ζωντανή στη μνήμη μας τη θηριωδία που προκάλεσε ο ρατσισμός, η ιδεολογία του μίσους και του διαχωρισμού των ανθρώπων σε φυλετικά ανώτερους και κατώτερους, στέλνουμε ένα μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό σε όλες του τις εκφράσεις», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος, και συμπλήρωσε: «Μέσα από εκδηλώσεις σαν τη σημερινή (σ.σ. προχθεσινή), είναι αναγκαία η υπόμνηση του τι έχει στοιχίσει στην ανθρωπότητα, ο ρατσισμός, το μίσος, ή ο φόβος απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό».
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος μίλησε για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Τα θύματα μπορούν να ξεχνούν, οι θύτες ποτέ».  Ακολούθησε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών ενώ  η εκδήλωση έκλεισε με το θεατρικό δρώμενο του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, με τίτλο «Η τελευταία εικόνα» που βασίστηκε σε στίχους του γιαννιωτοεβραίου ποιητή Γιοσέφ Ελιγιά και το οποίο μετέφερε στιγμές και συναισθήματα από τα όσα έζησαν οι συμπολίτες μας στην πλατεία Μαβίλη την 25η Μαρτίου του 1944.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης.