Πολλή βροχή, χιόνια και μεγάλες κατολισθήσεις

on .

KATOLISTHISH BOTONOSI

• Mπορεί ο περασμένος χειμώνας να ήταν ήπιος σε γενικές γραμμές για την Ήπειρο, κάνοντας κάποιους να ανησυχήσουν για τα αποθέματα πόσιμου νερού που θα έχει η περιοχή το καλοκαίρι, όμως ο Μάρτιος με τις πολλές βροχές και τις όψιμες χιονοπτώσεις άλλαξε ήδη αρκετά το σκηνικό.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, για παράδειγμα, έχουν πέσει ξανά μεγάλα ύψη βροχής που χαρίζουν μία ακόμη πρωτιά στην περιοχή μας για φέτος, ενώ δεν λείπουν τα χιόνια από τα ορεινά. Ο μήνας που διανύουμε υπήρξε εξαιρετικά υγρός και είναι φυσικό να καταγράφονται αυτές τις ημέρες και καταστροφές, με κυριότερες τις κατολισθήσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, για τις οποίες δίνει μάχη η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας.
Έβρεξε πολύ!
Πόσες ημέρες τον Μάρτιο ήταν «στεγνές» για την Ήπειρο; Δύο, τρεις, τέσσερις το πολύ! Οι υπόλοιπες ήταν υγρές. Μάλιστα, το τελευταίο διήμερο έπεσε πολλή βροχή στην περιοχή μας! Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής πανελληνίως έως τις 12:30 χθες το μεσημέρι, εντοπίζονται στην Ήπειρο και καταγράφηκαν στις εξής περιοχές: Δωδώνη 59.6 mm, Δερβίζιανα Ιω­αννίνων 53.8 mm, Παραμυθιά 49.4 mm, Πράμαντα Ιωαννίνων 46.8 mm, Θεοδώριανα Άρτας 45.4 mm και Αγία Κυριακή Ιωαννίνων 41.6 mm.
Μεγάλες κατολισθήσεις
Όλο αυτό το νερό δε θα μπορούσε να μην προκαλέσει προβλήματα. Τα κυριότερο ήταν οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν σε διάφορα τμήματα του οδικού δικτύου της περιοχής μας, με μεγαλύτερη αυτή που έγινε στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Τρικάλων, λίγο μετά το Βοτονόσι. Τεράστια κομμάτια βράχου έπεσαν κι έφραξαν το οδόστρωμα με το έργο της απομάκρυνσής τους να είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Όπως ανέφερε χθες ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, «τόσα χρόνια ελάχιστες φορές είδα τέτοια κατολίσθηση. Τίποτα δε μπορεί να πεταχτεί γιατί από κάτω διέρχεται η Εγνατία, οπότε πρέπει να σπάμε πέτρα – πέτρα, να τις φορτώνουμε και να τις απομακρύνουμε από το σημείο της κατολίσθησης». Τα συνεργεία δουλεύουν εντατικά, όμως θα χρειαστεί πολλή δουλειά ακόμα ώσπου να καθαρίσει ο δρόμος. Στο μεταξύ, δόθηκε ένα ρεύμα στην κυκλοφορία, μόνο όμως για περιπτώσεις ανάγκης. Πρόβλημα προκάλεσαν οι βροχές στην Ανατολική Κράψη όπου επίσης είναι σε εξέλιξη μεγάλη κατολίσθηση. Κι εκεί έχουν σταλεί μηχανήματα από την Περιφέρεια. Επίσης, μετά τα Εικονίσματα στη Βοβούσα έχει φύγει ένα μεγάλο κομμάτι βουνού προκαλώντας κατολισθητικό φαινόμενο.
…Και χιόνι στα ορεινά
Πέρα από τη βροχή, αρκετές ήταν χθες και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά του Νομού. Μπορεί πλέον το χιόνι που πέφτει να μην κρατάει πολύ, ωστόσο, χθες απαιτήθηκε αποχιονισμός από μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας σε περιοχές όπως το Μέτσοβο, η Μηλιά και το Δίστρατο, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μαυρογιώργος.
Πάντως από αύριο, Τετάρτη μεταβάλλεται το σκηνικό του καιρού. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα, θα βγει ξανά ήλιος και η θερμοκρασία θα καταγράψει σταδιακή άνοδο με αποτέλεσμα το μεσημέρι του Σαββάτου να φτάσει τους 18 – 19 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή μας. «Το δεύτερο ήμισυ της εβδομάδας θα είναι ανοιξιάτικο και πιο ευχάριστο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρτζώκας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ