Ένα Κέντρο Περιβάλλοντος και ανακύκλωσης στον Βοτανικό!

on .

MAKSIMOS PANAGIOTAKHS

• Με επιτυχία συνεχίζεται το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που έχει εγκαινιάσει η Μητρόπολη Ιωαννίνων, τα έσοδα του οποίου στηρίζουν κοινωφελείς δομές της όπως το Γηροκομείο «Ζωσιμαδών».
Αυτός είναι ο λόγος που ετοιμάζεται να το επεκτείνει με τη λειτουργία στην παραλίμνιο περιοχή ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ανακύκλωσης, το οποίο θα γίνει σε συνεργασία με το Καμπέρειο Ίδρυμα και με τη στήριξη της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.
Το θέμα συζητήθηκε χθες το πρωί σε συνάντηση που είχε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗΣ Μιχάλης Παναγιωτάκης με τον Μητροπολίτη Μάξιμο, από την πλευρά του οποίου περίσσεψαν τα καλά λόγια για την εταιρία που ενισχύει σταθερά τα τελευταία χρόνια τόσο οικονομικά όσο και με προϊόντα της το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης και τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Πολύτιμη στήριξη
Πολύτιμη είναι η στήριξη της ΔΩΔΩΝΗΣ στο κοινωφελές έργο της Μητρόπολης Ιωαννίνων. Όπως ανέφερε ενδεικτικά χθες ο κ. Μάξιμος, η γαλακτοβιομηχανία ενισχύει με προϊόντα της τα συσσίτια που μοιράζουν σε άπορες οικογένειες της πόλης οι ενορίες της Περιβλέπτου, του Αγίου Νικολάου Κοπάνων και του Αγίου Νικολάου Αγοράς, βοηθάει το Γηροκομείο όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ενώ έχει αναλάβει και τροφοδοτεί αποκλειστικά με γαλακτοκομικά προϊόντα της το νέο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Μητρόπολης και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το οποίο φιλοξενεί σήμερα πάνω από 100 παιδιά φτωχών οικογενειών. Εξάλλου, η ΔΩΔΩΝΗ παίρνει το γάλα που παράγεται στο αγρόκτημα της Μονής Βελλάς και λειτουργεί συμβουλευτικά προς τη Μητρόπολη, με τον κ. Μάξιμο να προαναγγέλλει την παραγωγή ενός νέου μοναστηριακού προϊόντος από τη φάρμα, πάντα με την καθοδήγηση της γαλακτοβιομηχανίας.

Πάρκο ανακύκλωσης
Ένα φιλόδοξο σχέδιο με στόχο την επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης που ήδη υλοποιεί στην περιοχή μας, έχει στα σκαριά η Μητρόπολη Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Καμπέρειο Ίδρυμα και την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».
Απ’ αυτό προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία στα Γιάννενα Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, κυρίως για επιμόρφωση των νέων σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και τη διαχείριση πολλών υλικών, αλλά και για ανακύκλωση στον παραγωγικό τομέα, όπως τόνισε ο κ. Μάξιμος. Το κέντρο θα γίνει σε οικόπεδο της παραλιμνίου περιοχής, μετά το Παραλίμνιο Πάρκο, ιδιοκτησίας του Καμπέρειου Ιδρύματος και ένα μέρος από το οικονομικό προϊόν που θα παράγει η συγκεκριμένη δράση θα επενδύεται σε προγράμματα που αφορούν στο περιβάλλον και τη βιολογική παραγωγή, ενώ ένα άλλο μέρος θα παρέχεται για στήριξη κοινωνικών δράσεων της Μητρόπολης. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα αποτελέσει υπόδειγμα σε επίπεδο Ε.Ε., η ΔΩΔΩΝΗ θα συμμετέχει ως μεγάλος χορηγός.
Ήδη η Μητρόπολη έχει εξασφαλίσει από την Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου τις σχετικές άδειες για τη χρήση γης και ετοιμάζεται να χτίσει το κέντρο στην Παραλίμνιο.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων
«Είμαστε ευγνώμονες που η ΔΩΔΩΝΗ μας, από την πρώτη στιγμή που ήρθα στη Μητρόπολη Ιωαννίνων μας στηρίζει έμπρακτα στην προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά κυρίως για την ανακούφιση συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα», δήλωσε χθες ο Μητροπολίτης, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τη γαλακτοβιομηχανία επειδή «είναι από τις εταιρίες που προσέχουν πάρα πολύ και τον Έλληνα παραγωγό σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο».

Ο Μιχ. Παναγιωτάκης
Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας από την πλευρά του δήλωσε πως  «στη ΔΩΔΩΝΗ πήραμε την πρωτοβουλία να ενισχύσουμε το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης Ιωαννίνων και του Σεβασμιοτάτου κ.κ. Μαξίμου από την πρώτη στιγμή, έχοντας αντιληφθεί πλήρως την αγωνία και τις προσπάθειές του να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτάκης, «με κύριο όχημα το ήθος που διέπει όλους εμάς στην οικογένεια της ΔΩΔΩΝΗΣ, θα συνεχίσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές σε πρωτοβουλίες και δράσεις τοπικών φορέων που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας».
•••••
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΩΔΩΝΗ έχει διαθέσει μέσα στην τελευταία πενταετία περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια μερίδες προϊόντων και πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ σε προγράμματα κοινωνικής ευθύνης στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, ανταποδίδοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη που λαμβάνει καθημερινά από την τοπική κοινωνία.