Σε… άτακτη υποχώρηση για τα αδέσποτα ζώα!

on .

SKYLIA

• Σε… άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκε τελικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσον αφορά στο περιβόητο νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η διαβούλευση επί του οποίου διακόπτεται μέχρι νεωτέρας και υπό το βάρος της σφοδρής αντίδρασης φιλοζωικών οργανώσεων και σωματείων.
Στο  μεταξύ,  κριτική στο σ/ν ασκεί και ο Δήμος Ιωαννιτών ζητώντας βελτίωση παραμέτρων του και προτείνοντας όλοι οι Δήμοι της Ηπείρου να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του θέματος ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Αποσύρεται το σ/ν
Αποσύρθηκε χθες από τη διαβούλευση, το Νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο νόμου θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις.
Από την πλευρά του ο αναπλ. Υπουργός Ι. Τσιρώνης ανέφερε ότι το Ν/Σ αποσύρθηκε με εντολή του πρωθυπουργού και θα επανέλθει σε δημόσια διαβούλευση εντός 30 ημερών τροποποιημένο.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων κυρίως μεταξύ φιλοζωϊκών οργανώσεων ενώ με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι έστρεψαν τα βέλη τους κατά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος για τα ζώα συντροφιάς χαρακτηρίζοντας το σ/ν ως «απαράδεκτο», καταγράφοντας μάλιστα και 14 «μελανά» σημεία του.

 «Μελανά» σημεία
Όπως υποστηρίζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις, το επίμαχο νομοσχέδιο περιέχει σωρεία παράλογων διατάξεων που προκαλούν κάθε πολιτισμένο άνθρωπο τόσο για τα δεσποζόμενα ζώα όσο και για τα αδέσποτα. Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν το γεγονός ότι απαγορεύει διά ρητών διατάξεων τη φιλοζωική δράση των πολιτών και των σωματείων, τιμωρώντας αυστηρά όσους δε συμμορφώνονται, απαγορεύει να υιοθετήσουν οι πολίτες ζώο από το δρόμο, υποχρεώνει όσους φιλοξενούν ζώα αδέσποτα να τα παραδώσουν στον Δήμο, ενώ εξαρτά τη δυνατότητα κάθε πολίτη να έχει ζώο από τα τετραγωνικά του σπιτιού του και επιβάλλει υποχρεωτική στείρωση σε όλα τα ζώα συντροφιάς με λίγες μόνο εξαιρέσεις.

 Ο Δήμος Ιωαννιτών
Τις προτάσεις του προς την ΠΕΔ Ηπείρου για τα αδέσποτα προτίθεται να αποστείλει άμεσα ο Δήμος Ιωαννιτών, ζητώντας παράλληλα και από τους υπόλοιπους Δήμους της περιφέρειάς μας να κάνουν το ίδιο, ώστε η ΠΕΔ να συγκροτήσει έναν ενιαίο φάκελο ο οποίος θα αποσταλεί στην ΚΕΔΕ για να διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις της αυτοδιοίκησης γύρω από ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά όλους τους Δήμους της χώρας.
Ο Δήμος βέβαια υπενθυμίζει πως μέσω της πενταμελούς διαπαραταξιακής επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει ήδη αποστείλει κείμενο με 15 προτάσεις προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ληφθεί υπόψη, τουλάχιστον στο βαθμό που θα επιθυμούσε, στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Για δε το σ/ν σημειώνει πως μπορεί να περιέχει ορισμένες σωστές κατευθύνσεις, χρίζει όμως άμεσης βελτίωσης σε πολλές παραμέτρους του. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Δήμος Ιωαννιτών θεωρεί ότι οι Δήμοι της Ηπείρου πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους, ώστε όλοι μαζί μέσω της ΠΕΔ να διεκδικήσουν τις αλλαγές που πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την αντιμετώπιση των αδέσποτων, τόσο στα ίδια τα ζώα όσο και στους πολίτες.