Xωρίς παπά 80 ενορίες της Μητρόπολης Ιωαννίνων

on .

PAPPAS

• Λίγες μόνο ημέρες απομένουν ως τη Μεγάλη Εβδομάδα και το βασικό πρόβλημα που απασχολεί τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και κατ’ επέκταση και τις γειτονικές Μητροπόλεις της υπόλοιπης Ηπείρου δεν είναι άλλο από τη μεγάλη έλλειψη στον αριθμό των ιερέων που καλούνται και φέτος να ποιμάνουν δεκάδες ενορίες, ειδικά της υπαίθρου.
Στη Μητρόπολη Ιωαννίνων το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς οι «ορφανές» ενορίες είναι περίπου 80 (!), με τον Μητροπολίτη Μάξιμο να κάνει λόγο για «δύσκολη εξίσωση». Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Με το μοίρασμα των ιερέων σε δύο, τρία ή και περισσότερα χωριά, με βάση πρόγραμμα που θα εκπονηθεί, στο οποίο θα συμμετέχει και ο ίδιος ο Μητροπολίτης!

Πολλά τα κενά
Συνολικά 251 ενορίες έχει υπό την σκέπη της η Μητρόπολη Ιωαννίνων. Όσο για το ανθρώπινο δυναμικό της, αυτό ανέρχεται σε συνολικά 170 ιερείς, με άλλα λόγια περίπου 80 χωριά δεν διαθέτουν εφημέριο στην εκκλησία τους ώστε να τελέσει τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χώρια οι συνοικισμοί όπου ούτως ή άλλως δε μπορούν να λειτουργήσουν πια οι περισσότερες εκκλησίες.
Για διορισμούς ιερέων φυσικά δεν τίθεται θέμα εξαιτίας των αυστηρών ορίων στις προσλήψεις που ισχύουν για τον δημόσιο τομέα, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις ηλικιωμένων συνεχίζοντα κανονικά.

«Δύσκολη εξίσωση…»
«Αυτή είναι όντως μία δύσκολη εξίσωση. Όμως γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες και ευτυχώς έχουμε φιλότιμους ιερείς. Πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε στα δεδομένα αυτά και να καταλάβουμε ότι είναι αδύνατο να κρατηθούν όλες αυτές οι ενορίες και για οικονομικούς και για πρακτικούς λόγους. Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας με βάση τον σχεδιασμό να κάνουμε περισσότερες ακολουθίες σε διαφορετικές ώρες», τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων.
Όπως είπε ο κ. Μάξιμος, «εγώ είμαι εκπαιδευμένος, το έκανα αυτό στη Γερμανία πολλές φορές. Για παράδειγμα, έχει τύχει να κάνω Μεγάλο Σάββατο τρεις θείες λειτουργίες και πέντε Αναστάσεις το βράδυ»!
«Πρέπει να τρέξουμε κοντά στους ανθρώπους. Εγώ τη Μεγάλη Εβδομάδα έχω καθημερινά τρεις ακολουθίες που ευχαρίστως θα κάνω. Άλλωστε, για μας τους ιερωμένους αυτή είναι η κλίση μας και αυτό επιλέξαμε να κάνουμε. Να δοξολογούμε το Θεό μαζί με τους ανθρώπους», σημείωσε ο Μητροπολίτης.  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ