Γιατί τα αυτιστικά άτομα να ζουν στο περιθώριο;

on .

AYTISMOS EKDHLOSH

• Δεκάδες άνθρωποι με προβλήματα αυτισμού εδώ στην Ήπειρο ζουν δίπλα μας απομονωμένοι, στο περιθώριο, με τις οικογένειές τους να διεκδικούν μία καλύτερη μεταχείριση που θα τους επιτρέψει να ενταχθούν ως ισότιμα μέλη στο κοινωνικό σύνολο.
Ελάχιστοι φορείς επιτελούν ένα τέτοιο έργο, με τη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων Ζίτσας «Ελένη Γύρα» να αποτελεί λαμπρό παράδειγμα ανιδιοτελούς φροντίδας ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, η Στέγη σε συνεργασία με τους Δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας, τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη και το Παράρτημα Ηπείρου της Εταιρίας Αυτιστικών Ατόμων θα φωταγωγήσει συμβολικά το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, το κτίριο της Βιβλιοθήκης και το Δημαρχείο Ζίτσας στην Ελεούσα, ενώ παράλληλα θα ενημερώσει το κοινό για τους σκοπούς και το έργο που επιτελεί.
Συνέντευξη τύπου
Από το 2008, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε τη 2α Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό. Για να επιστήσουν την προσοχή των πολιτών, τη συγκεκριμένη νύχτα πόλεις σε όλο τον κόσμο φωτίζουν μπλε πολλά εξέχοντα κτίριά τους ως μέρος της πρωτοβουλίας «Light It Up Blue». Στα Γιάννενα επιλέχθηκε για το σκοπό αυτό το ιστορικό κτίριο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.
• Όπως τόνισε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου η Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης Βάια Οικονομίδου, «με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχουμε και φέτος στην προσπάθεια της Εταιρίας Αυτιστικών Ατόμων προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος στο πρόβλημα του αυτισμού που δυστυχώς μεγαλώνει. Το κτίριο της Βιβλιοθήκης μας είναι ένα εμβληματικό μνημείο της πόλης». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρόλο κοινωνικής ευθύνης που καλούνται να παίξουν οι σύγχρονες βιβλιοθήκες.
• Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ιωαννιτών Παντελής Κολόκας τόνισε πως «συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Αυτισμό, ο Δήμος Ιωαννιτών θα υποστηρίξει έμπρακτα τις δεκάδες χιλιάδες ατόμων με αυτισμό που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στη χώρα μας, καθώς και τις οικογένειές τους, ευαισθητοποιώντας την ελληνική κοινωνία».
• Φέτος, στην πρωτοβουλία «Light It Up Blue» θα συμμετέχει και ο Δήμος Ζίτσας φωτίζοντας μπλε το Δημαρχείο στην Ελεούσα καθώς στα όρια του λειτουργεί από το 2001 το Οικοτροφείο, Στέγη Αυτιστικών Ατόμων, «Ελένη Γύρα» το οποίο φιλοξενεί 12 ενήλικες με αυτισμό. Όπως ανέφερε η Αντιδήμαρχος Γιάννα Γεωργούλη, «πρόκειται για μία ξεχωριστή δράση. Το Ίδρυμα ‘Ελένη Γύρα’ είναι στον Δήμο Ζίτσας και όλοι το έχουμε αγκαλιάσει. Είναι χρέος μας να στηρίζουμε κάθε τέτοια προσπάθεια».
• Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ηπείρου της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων Χρήστος Θέμος υπογράμμισε πως «για μας η κάθε μέρα είναι μέρα για τον αυτισμό, είναι μέρα για τα παιδιά, ένας καθημερινός πραγματικός αγώνας» και ευχαρίστησε όλους τους φορείς που είναι αρωγοί στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει το Παράρτημα διαβεβαιώνοντας πως κάθε βοήθεια αξιοποιείται κατάλληλα για τα αυτιστικά άτομα. Έκανε δε γνωστό ότι το Παράρτημα θα λειτουργήσει ΚΔΑΠ, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο συγκρότημα του πρώην Παλλάδιου Σχολείου, σε χώρο που παραχώρησε η Περιφέρεια Ηπείρου.
• Τέλος,  η επιστημονικά υπεύθυνη της Στέγης Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα» Κατερίνα Γεωργακοπούλου τόνισε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων, προσθέτοντας πως «μέχρι σήμερα δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν για τους πάσχοντες από αυτισμό, όμως τουλάχιστον υπάρχουν φορείς που κάνουν προσπάθειες».
Σε χρώμα μπλε!
Με χρώμα μπλε λοιπόν θα φωτιστεί η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων μεθαύριο, Μεγ. Δευτέρα και ώρα 19.30 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Στον χώρο της θα λειτουργεί από νωρίς, Bazaar με πασχαλινές δημιουργίες των ενοίκων και του προσωπικού του Οικοτροφείου «Ελένη Γύρα». Το ίδιο θα συμβεί τη Μεγ. Δευτέρα και στο Δημαρχείο του Δήμου Ζίτσας στην Ελεούσα.