Η διαχείριση των απορριμμάτων θα φέρει αυξήσεις «φωτιά» στα τέλη

on .

APORRIMMATA DIAXEIRISH

• Το καυτό θέμα της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων απασχόλησε την χθεσινή σύσκεψη των Δημάρχων της Ηπείρου στα γραφεία της ΠΕΔ, αλλά και κατά πόσο θα επηρεάσει την τσέπη των δημοτών το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, η λειτουργία του οποίου αναμένεται το προσεχές Φθινόπωρο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς αναμένονται αυξήσεις – «φωτιά» στα ανταποδοτικά τέλη, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο «πονοκέφαλο» στους Δημάρχους, αφού οι όποιες αποφάσεις θα συμπέσουν ουσιαστικά με προεκλογική χρονιά.
Έτσι, πιο πολύ φαίνεται να τους φοβίζει το πολιτικό κόστος εάν αναγκαστούν να αναπροσαρμόσουν προς τα πάνω τα τέλη, που σημειωτέον για τα απορρίμματα θα εμφανίζονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Στην χθεσινή σύσκεψη οι Δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), Δήμαρχο Ν. Σκουφά Ευστάθιο Γιαννούλη και να ακουστούν οι απόψεις των αυτοδιοικητικών, ενώ αποφασίστηκε η εκπόνηση μιας ακόμη μελέτης, όπου θα αναλύεται το κόστος για κάθε Δήμο.
Εκτόξευξη του κόστους
Σύμφωνα πάντως με όσα ακούστηκαν στην χθεσινή σύσκεψη οι αυξήσεις μπορεί να χτυπήσουν «κόκκινο»! Σήμερα στο ΧΥΤΑ ο τόνος είναι 20 ευρώ. Όταν θα λειτουργήσει το εργοστάσιο, θα πληρώνουμε 40 ευρώ τον τόνο (θα πρόκειται επεξεργασμένο απόβλητο), 20 ευρώ για την μεταφορά υπολειμμάτων του εργοστασίου στους ΧΥΤΑ, 20 ευρώ για τους σταθμούς μεταφόρτωσης και 20 ευρώ για την επιπλέον μετακίνηση. Αν και κάποια από τα παραπάνω θα ποικίλλουν από Δήμο σε Δήμο, η ουσία είναι ότι το τελικό κόστος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 ευρώ τον τόνο.