Τα οπωροκηπευτικά ρίχνουν 1,8% την τιμή στο πασχαλινό τραπέζι

on .

LAIKH AGORA 1

• Αν και στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας θα γίνουν τα περισσότερα ψώνια που αφορούν το πασχαλινό τραπέζι, η έρευνα αγοράς των καταναλωτών συνεχίζεται, αφού τα οικονομικά δεν επιτρέπουν σπατάλες και οι όποιες αγορές γίνονται με αυστηρό προγραμματισμό.
 Γι’ αυτό εξάλλου και πολλοί θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να πετύχουν καλύτερες τιμές στα προϊόντα και ειδικά στον πατροπαράδοτο οβελία.
Σύμφωνα πάντως με όλες τις ενδείξεις, το κόστος για το φετινό πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι. Μετά την μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), και οι μετρήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), που έγιναν από τις 29 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, έδειξαν υποχώρηση κατά 1,8%.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η προαναφερθείσα ετήσια μείωση προκύπτει κατά κύριο λόγο από την γενικότερη υποχώρηση του επιπέδου των τιμών στα οπωροκηπευτικά (λαχανικά και φρούτα: -3,4%), αλλά και στα προϊόντα σούπερ μάρκετ (-1,8%), ενώ αντίθετα η πτωτική τάση των κρεατικών (-2,0%) οφείλεται αποκλειστικά στην τιμή του κοτόπουλου (-8,7%) και της χοιρινής μπριζόλας (-4,3%).
Η πτωτική τάση των τιμών στα φρούτα και στα λαχανικά λοιπόν αποτέλεσε τη σημαντικότερη παράμετρο της μείωση του κόστους μεταξύ των πασχαλινών τραπεζιών 2018/2017, με τις εντονότερες μεταβολές να καταγράφονται στις τιμές της πατάτας
(-28,9%) και των κρεμμυδιών (-27,4%), ενώ στον αντίποδα αυξητικά κινήθηκε το επίπεδο των τιμών στο κουνουπίδι (32,2%) και στο σπανάκι (18,0%).
Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ η μεσοσταθμική μείωση, με εξαίρεση την τιμή της μουστάρδας (-11,4%) αλλά και του ελαιόλαδου που σημείωσε οριακή αύξηση (1,3%), κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,5%, με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα των προς εξέταση προϊόντων να εμφανίζει μικρή υποχώρηση κατά 1,8%.
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων υπολείπεται του αντίστοιχου περυσινού κατά περίπου 1,7 ευρώ. Το συνολικό ύψος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού ανέρχεται στα 92,7 ευρώ, μειωμένο σε σύγκριση με το 2017 (94,4 ευρώ) κατά 1,8%.