Μελέτη για το βιοαέριο του ΧΥΤΑ Ελληνικού!

on .

KONSTANTOPOYLOS SPYROS FOSDA

• Το βιοαέριο που παράγει ο ΧΥΤΑ Ελληνικού σκοπεύει να αξιοποιήσει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιωαννίνων μέσω της κατασκευής ειδικής μονάδας με στόχο την παραγωγή ενέργειας.
Οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν και επόμενος στόχος είναι η ανάδειξη ενός διαπιστευμένου φορέα που θα κάνει τον διαγωνισμό για την παραχώρηση του έργου.
Αυτό τόνισε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ  Σπύρος Κωνσταντόπουλος. Το θέμα, όπως είπε, συζητήθηκε και στην πρόσφατη σύσκεψη στην ΠΕΔ Ηπείρου μαζί με το «καυτό» για τους Δήμους θέμα της αύξησης των ανταποδοτικών τελών από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή μας.
Η μονάδα βιοαερίου
Θερμική και ηλεκτρική ενέργεια θα παράγει η μονάδα αξιοποίησης του βιοαερίου του ΧΥΤΑ Ελληνικού, ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων δεν προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι κέρδος θα αποκομίσουν από τη διαδικασία αυτή ο Φορέας και οι Δήμοι της περιοχής. «Αναμένουμε τα τελικά ποσοστά. Μόλις τα έχουμε, θα δημοπρατήσουμε το έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάντως έχουν γίνει βήματα για την εκμετάλλευση του βιοαερίου του ΧΥΤΑ και σύντομα ένας διαπιστευμένος φορέας θα αναλάβει να βγάλει στον αέρα τον διαγωνισμό για την εύρεση αναδόχου του έργου. Η σχετική μελέτη είναι ήδη έτοιμη και ο διαγωνισμός θα έχει ύψος περίπου 700.000 ευρώ.
Γρίφος τα τέλη
Γρίφος για δυνατούς λύτες είναι η επικείμενη εκτόξευση των δημοτικών ανταποδοτικών τελών στην Ήπειρο από την έναρξη της διαδικασίας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, δηλαδή του εργοστασίου στο Ελευθεροχώρι. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να βρουν τρόπους να ισοσταθμίσουν τον πενταπλασιασμό σχεδόν των τελών που θα περάσει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από το ερχόμενο φθινόπωρο.
«Είναι πρόβλημα αυτό για τους πολίτες και για τους Δήμους εν μέσω οικονομικής κρίσης. Οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια πρέπει να βρουν τρόπους για να μειώσουν τα τέλη ώστε να ισοσταθμιστεί η αύξηση που θα γίνει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και μετά», σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Ως λύση πρότεινε ενδεικτικά την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπών στον δημοτικό φωτισμό με λάμπες LED, ενώ είπε πως οι σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση τελών για Δήμους που θα φέρνουν τα απορρίμματά τους από μακριά. Γι’ αυτό και στην πρόσφατη σύσκεψη τονίστηκε πως οι ΣΜΑ πρέπει να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό.
 Πάντως, με την κομποστοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων, εφόσον αυτή γίνει σωστά, ενδέχεται να μειωθούν ελαφρώς τα τέλη.
Για το εργοστάσιο
Στο μεταξύ, ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος φορέας θα παραλάβει το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων και θα αναλάβει τη λειτουργία του. Ερωτηθείς σχετικά, ο Σπ. Κωνσταντόπουλος υπενθύμισε πως τον διαγωνισμό για το εργοστάσιο είχε κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου και είχε βοηθήσει πολύ στη διαδικασία. Εκτίμησε δε ότι θα πάμε πιθανώς σε έναν περιφερειακό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων ο οποίος και θα αναλάβει τη λειτουργία του εργοστασίου.
Όσο για την πρόταση του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Γεράνη για μια ενιαία διαχείριση των στερεών αποβλήτων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε πως θα συζητηθεί και θα αξιολογηθεί.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ