Κύμα κλοπών και διαρρήξεων σε πολλά χωριά των Ιωαννίνων!

on .

LAOGRAFIKO MOYSEIO POGONIANHS

• Δεν έχουν τέλος τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων σε εκκλησίες, μουσεία και σπίτια στην Ηπειρωτική ύπαιθρο, ακόμη και ημέρες Πάσχα, όπου στα χωριά φθάνουν ήδη οι απόδημοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Χθες μάλιστα στην ακριτική Πωγωνιανή διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι εισέβαλαν στο Λαογραφικό Μουσείο, στο κέντρο του χωριού (!) και έκλεψαν διάφορα συλλεκτικά αντικείμενα αξίας και πιο συγκεκριμένα: τσαπράκια – νομίσματα, μια πιστιόλα των Μποτσαραίων, δυο κορώνες που έβαζαν οι Πωγωνήσιες νύφες (η μια ήταν ασημένια), κουμπιά και διάφορα εξαρτήματα από δυο στολές Πωγωνήσιες και μια Δεροπολίτικη, καθώς και 150 ευρώ από τα ταμείο του Μουσείου.
Η διάρρηξη, σύμφωνα με εκτιμήσεις των κατοίκων πρέπει να έγινε το τελευταίο δεκαήμερο. Η Αστυνομία που κλήθηκε, προέβη σε καταγραφή των κλαπέντων αντικειμένων, όπως αυτά τα περιέγραψαν οι υπεύθυνοι του Μουσείου, ενώ η σήμανση της ΕΛ.ΑΣ. ερευνά για τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα.
Στο μεταξύ, το βράδυ της Μεγ. Δευτέρας και πάλι στην Πωγωνιανή άνοιξαν και δυο σπίτια που βρίσκονται στην άκρη του χωριού.
Στο στόχαστρο παγκάρια!
Εκτεθειμένες όμως στην Ηπειρωτική ύπαιθρο είναι και οι εκκλησίες, οι οποίες συχνά γίνονται στόχος ιερόσυλων. Ένας 58χρονος που συνελήφθη προχθές στην Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων – Πραμάντων (περιοχή Πηγάδια Ιωαννίνων), έκλεβε εκκλησίες, έχοντας προτίμηση στα παγκάρια!
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης κλοπής χρηματικού ποσού από παγκάρι του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Χρυσοβίτσα Ιωαννίνων, που διαπράχθηκε προχθές τα ξημερώματα, ταυτοποιήθηκε ως δράστης της κλοπής ο 58χρονος.
Μάλιστα, από την εξέλιξη της έρευνας διακριβώθηκε η εμπλοκή του και στις παρακάτω υποθέσεις κλοπών και συγκεκριμένα:
• την 15/16-10-2017, διέρρηξε τον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Παλαιοχώρι Συρράκου Ιωαννίνων και αφαίρεσε χρηματικό ποσό από το παγκάρι,
• την 19/20-10-2017, διέρρηξε τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στους Χουλιαράδες Ιωαννίνων και αφαίρεσε χρηματικό ποσό από παγκάρι,
• την 12/13-11-2017, διέρρηξε τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στο Ελληνικό Ιωαννίνων και  αφαίρεσε χρηματικό ποσό από το παγκάρι,
• την 25-01-2018, εισήλθε στην Ιερά Μονή Τσούκας στο Ελληνικό Ιωαννίνων και αφαίρεσε το παγκάρι,
• την 19-02-2018, εισήλθε στην Ιερά Μονή Κηπίνας στους Καλαρρύτες Ιωαννίνων  και αφαίρεσε το παγκάρι.
Άλλες κλοπές – απάτες
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις κλοπών, με τη μέθοδο της απασχόλησης, που διαπράχθηκαν σε Ηγουμενίτσα και Λευκάδα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 55χρονης. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων καθώς και από τον τρόπο δράσης (modus operandi ), η 55χρονη διέπραξε τις παρακάτω κλοπές:
- την 05-04-2012 στην Ηγουμενίτσα, εκμεταλλευόμενη το συνωστισμό και το φόρτο εργασίας των υπαλλήλων σε υποκατάστημα της Δ.Ε.Η. και με το πρόσχημα της ανταλλαγής χαρτονομισμάτων μεγάλης ονομαστικής αξίας με μικρότερης αξίας, κατάφερε να αποσπάσει από τον ταμία το χρηματικό ποσό των 1.450 ευρώ,  
- πρωινές ώρες της 20-03-2018, εισήλθε σε κατάστημα ταχυμεταφορών στην Ηγουμενίτσα και πάλι με το ίδιο κόλπο, δηλαδή με το πρόσχημα της ανταλλαγής χαρτονομίσματος μεγάλης ονομαστικής αξίας με μικρότερης, αφαίρεσε από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, το χρηματικό ποσό των 1.400 ευρώ,
- μεσημβρινές ώρες της 21-03-2018, εισήλθε σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ στη Λευκάδα και με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσε από υπάλληλο το ποσό των 650 ευρώ.