Εντείνονται οι φόβοι για στάση πληρωμών στον ΕΦΚΑ

on .

EFKA TAMPELA

• Μπορεί ακόμη να μην έχει δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές βασικές προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου (την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών στον ΕΦΚΑ), ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε πανικό, σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα. Κι αυτό γιατί τα νέα δεδομένα θα ανατρέψουν όλους τους υπολογισμούς και φυσικά θα κλονιστούν τα έσοδα του Ασφαλιστικού Φορέα.
Η μεγάλη ανησυχία εστιάζεται στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα χιλιάδες επαγγελματίες να σταματήσουν την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βέβαια για το Ταμείο.  Ήδη η ΕΣΕΕ κάλεσε τους εμπόρους να συνεχίσουν να πληρώνουν μέχρι την έκδοση της απόφασης, ενώ το ίδιο έπραξε χθες και η ΓΣΕΒΕΕ.
Ο παραλογισμός του Νόμου
Για παραλογισμό του νόμου Κατρούγκαλου και εξωπραγματικές κρατήσεις κάνει λόγο ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, σε χθεσινή δήλωσή του.
«Η Νέα Δημοκρατία είχε εξ αρχής αναδείξει τον παραλογισμό του νόμου Κατρούγκαλου και δεν είναι τυχαίο ότι οι εξωπραγματικές κρατήσεις απασχολούν πλέον και το Συμβούλιο της Επικρατείας», σημειώνει ο βουλευτής της Ν.Δ.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «δικηγόρος που έχει καθαρές αποδοχές 10.000 ευρώ, μετά τις εισφορές Κατρούγκαλου και τους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ, θα του μείνουν 4.836 ευρώ. Μηχανικός που έχει καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει συνολικές κρατήσεις 73% και θα του μείνουν 5.292 ευρώ».
Καταλήγοντας, τονίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί να μειώσει δραστικά τις παράλογες αυτές εισφορές, αλλά πρωτίστως να καταστήσει το ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο, ανταποδοτικό και βιώσιμο».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ
Στο μεταξύ, με αφορμή τις πληροφορίες σχετικά με υπό έκδοση απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τον ΕΦΚΑ και το ασφαλιστικό σύστημα, μετά από συζήτηση επί των προσφυγών των ελεύθερων επαγγελματιών και αυταπασχολούμενων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «εν αναμονή αυτής της απόφασης, το κράτος πρέπει να προετοιμάσει την επόμενη ημέρα του ασφαλιστικού συστήματος. Οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι άμεση, ρεαλιστική και μακροπρόθεσμα βιώσιμη. Και πρέπει να βασίζεται στις εξής αρχές:
- Την ανταποδοτικότητα και βιωσιμότητα του ασφαλιστικού πυλώνα
- Τη συνέχεια του τομέα υγείας και πρόνοιας, με όρους αξιοπρέπειας των ασφαλισμένων
- Tη θεσμοθέτηση πλαφόν στο σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ώστε το κράτος να μην δημεύει το εισόδημα των μηχανικών και των επιστημόνων της χώρας…».
Το Οικονομικό Επιμελητήριο
«Μονόδρομος είναι πλέον η δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που καλούνται να πληρώσουν κάθε μήνα οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σε καμία περίπτωση, οι εισφορές και οι φόροι δεν πρέπει να ξεπερνούν το 50% του καθαρού εισοδήματος του ελεύθερου επαγγελματία, ανεξαρτήτως εισοδήματος», τονίζει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Και προσθέτει σε άλλο σημείο ότι «ουδείς μπορεί να επιβιώσει και να επιχειρήσει στην Ελλάδα, όταν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές φτάνουν στο 70% των κερδών του, από τη στιγμή, μάλιστα, που οι παροχές προς τον ασφαλισμένο δεν είναι ανταποδοτικές των εισφορών, που καταβάλλει».