Πρόσβαση στις δομές Υγείας μόνο από γιατρούς των ΤΟΜΥ

on .

SYNTAGOGRAFHSH

• Την έντονη αντίδρασή της για την υπουργική απόφαση του ΕΟΠΥΥ η οποία θέτει εμπόδια στη δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στο θεράποντα ειδικό ιατρό του Οργανισμού, εκφράζει η Ένωση Γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Κι αυτό γιατί η παραπομπή σε εξειδικευμένο γιατρό, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, θα γίνεται μόνο μέσω οικογενειακού γιατρού από Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ). Το νέο σύστημα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή όταν ενταχθούν σε αυτό όλες οι δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ έως τότε ο προγραμματισμός θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα. Η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή.
Έντονες αντιδράσεις
Έντονη ήταν η αντίδραση του ιατρικού κόσμου στο νέο σύστημα που προωθεί ο Οργανισμός.  Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ «από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω απόφασης, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών ( ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας )».
Και προσθέτει ότι «όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλημένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο. Ξαφνικά, οι χρόνιοι ασθενείς (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ρευματοπαθείς, σακχαροδιαβητικοί, κλπ) χάνουν την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στο θεράποντα ιατρό τους….».
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Έντονη ήταν και η αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην εφαρμογή του νέου συστήματος πρόσβασης των ασφαλισμένων στις μονάδες του ΕΣΥ, όπως και για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση.
Και γι’ αυτό, με ανακοίνωσή του ζητά την απόσυρση της απόφασης που θέτει εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των ασφαλισμένων στο Σύστημα Υγείας και την έναρξη διαλόγου μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του ΠΙΣ, καθώς, όπως τονίζει, πρόκειται για ένα ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό, το οποίο αφορά την περίθαλψη 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και δεν μπορεί να σχεδιάζεται με προχειρότητα.