Από μέρα σε μέρα η πρόταση για συγχώνευση Πανεπιστημίου - ΤΕΙ

on .

TAMPELES PANEPISTHMIO

• Η τελική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά στη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με τις επικείμενες Πρυτανικές εκλογές είναι τα δύο βασικά θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τη Διοίκηση στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της περιοχής μας.
Σχετικά συζήτησε ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης σε συναντήσεις που είχε με την ηγεσία του υπουργείου, ενώ χθες ενημέρωσε επίσης για θέματα όπως τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Πανεπιστημίου αλλά και το στεγαστικό επίδομα που καταβάλλεται ήδη σε φοιτητές του.
Εν αναμονή πρότασης
Θέμα ημερών είναι πλέον η δημοσιοποίηση της τελικής πρότασης του Υπ. Παιδείας για τη συγχώνευση Πανεπιστήμιου και ΤΕΙ σε ένα ενιαίο ίδρυμα στην Ήπειρο. Όπως ενημερώθηκε ο Γ. Καψάλης κατά τη συνάντηση που είχε προχθές με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, την Υφυπουργό Μερόπη Τζούφη και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Αγγελόπουλο, το Σχέδιο Νόμου για τη συνεργασία των δύο ιδρυμάτων θα αποσταλεί σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ ενώ, παράλληλα, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ο Πρύτανης διευκρίνισε πάντως ότι δεν υπήρξε περαιτέρω ενημέρωση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Οι Πρυτανικές εκλογές
Δεύτερο και πολύ σχετικό θέμα που απασχολεί το Πανεπιστήμιο είναι οι Πρυτανικές εκλογές, οι οποίες κανονικά προβλέπεται πως πρέπει να προκηρυχθούν μέχρι τις 30 Απριλίου, ωστόσο ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν σ’ αυτές θα ψηφίσουν και τα στελέχη του ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς, αν δεν αλλάξει κάτι, οι εκλογές θα γίνουν πριν συγχωνευθούν τα δύο ιδρύματα. Επί του παρόντος λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι για υποψηφιότητα τηρούν στάση αναμονής. Υπάρχει φυσικά και περίπτωση το Υπ. Παιδείας να αποφασίσει επιμήκυνση της θητείας των σημερινών Πρυτανικών Αρχών, με τον κ. Καψάλη να τονίζει χθες πως «σύντομα θα έχουμε την απόφασή της επί του θέματος».
Τα Μεταπτυχιακά
Σε άλλα νέα του Πανεπιστημίου, ολοκληρώνεται η προεργασία για την έγκριση 25 Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων, τα οποία θα εγκριθούν και από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος. Όπως ξεκαθάρισε ο Γ. Καψάλης, «βασική θέση της Πρυτανείας, που φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτή από τις Κοσμητείες και τα Τμήματα του Ιδρύματος, είναι να μην υπάρξουν δίδακτρα για τις μεταπτυχιακές σπουδές των φοιτητών μας. Ωστόσο, παράλληλα, θα ζητήσουμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αξιολογηθεί και να εκτιμηθεί δεόντως η απόφαση αυτή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε να υπάρξει από την πλευρά της κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών για τα Μεταπτυχιακά, για να παραμείνουν αυτά στο ίδιο υψηλό επίπεδο που βρίσκονται σήμερα».
Τέλος, ο Πρύτανης έκανε γνωστό χθες ότι έχει αρχίσει εδώ και μία εβδομάδα η καταβολή του στεγαστικού επιδόματος για 2.000 φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί σύντομα.