Στον… αέρα ο διαγωνισμός για τις πρ. στρατιωτικές φυλακές!

on .

FYLAKES STRATIOTIKES PALIES IOANNINA2

• Μέχρι τις 22 Ιουλίου πρέπει να κατατεθούν στη Διεύθυνση Τεχνικών Υ­πηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών τα προσχέδια (προτάσεις) για την ανάπλαση της έκτασης – φιλέτου των πρώην στρατιωτικών φυλακών ανάμεσα στο ΚΕΠΑΒΙ και το ξενοδοχείο «Du Lac».
Ο σχετικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός βγήκε ήδη στον… αέρα και η χρηματοδότησή του ανέρχεται στις 320.800 ευρώ. Κονδύλια που θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου. Πρόκειται φυσικά για μία μεγάλη παρέμβαση εντός του αστικού ιστού των Ιωαννίνων η οποία θα αλλάξει  εντυπωσιακά τη φυσιογνωμία της περιοχής με τη μετατροπή της μέχρι σήμερα εγκαταλειμμένης έκτασης σε πολιτιστικό – κοινωνικό πολυχώρο.
Πάρκο αναψυχής
Ποικίλες δραστηριότητες, κυρίως αναψυχής, σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στο έκτασης 22 στρεμμάτων περίπου χώρο όπου λειτουργούσαν παλιά οι στρατιωτικές φυλακές της πόλης, ο οποίος τέλη του 2016 παραχωρήθηκε στον Δήμο Ιωαννιτών με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.
Ο Δήμος διεκδικούσε εδώ και δεκαετίες τη συγκεκριμένη έκταση, η οποία αποτελείται από τα 12,1 στρέμματα των πρώην στρατιωτικών φυλακών και τα 9,7 στρέμματα που είχαν παραχωρηθεί κάποτε στην ΕΡΤ. Με την αξιοποίησή της θα αποδοθεί στους πολίτες ένας χώρος αναψυχής και ψυχαγωγίας εντός του ιστού της πόλης και σε μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της, δίπλα στην Παμβώτιδα.
Το αντικείμενο
Το αντικείμενο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκήρυξε ο Δήμος αφορά στην δημιουργία πολιτιστικού πάρκου. Όπως προβλέπεται, θα διατηρηθεί σημαντικό μέρος των υφιστάμενων παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων των στρατιωτικών φυλακών και της ΕΡΤ, καθώς και η εκκλησία με το βοηθητικό κτίριο που βρίσκεται δίπλα της.
Ένα τμήμα του χώρου μεγέθους από 4.000 -6.000 τ.μ. θα διαμορφωθεί κατάλληλα για την πραγματοποίηση υπαίθριων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (παραστάσεων μουσικών, θεατρικών, χορευτικών κ.λπ.). Επίσης, ήπιες μορφές αθλητικών δραστηριοτήτων θα ενταχθούν στο λειτουργικό διάγραμμα του πάρκου όπως διαδρομές για ποδήλατο, τζόκινγκ, χρήση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής κ.λπ. ή άλλες πιθανές εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες, χωρίς πάντως να προβλέπεται η κατασκευή συνήθων γηπέδων αθλοπαιδιών (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, βόλεϊ κλπ.).
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου, θα γίνει διαμόρφωση υπαίθριων χώρων στάσης, συγκέντρωσης, απομόνωσης, παιχνιδιού, πικνίκ, flirt corner, απόλαυσης θέας φυσικού τοπίου, προστασίας από καιρικά φαινόμενα, προσωρινής ή μόνιμης έκθεσης καλλιτεχνικών έργων, βιωματικών εργαστηρίων κ.λπ., ενώ θα διατεθεί χώρος για τη δημιουργία πάρκιγκ για προσωρινή στάθμευση οχημάτων, επιβίβαση -αποβίβαση και φορτοεκφόρτωση εξοπλισμού καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.
Ιδιαίτερη προσπάθεια θα γίνει, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, έτσι ώστε να ενσωματωθεί το πάρκο στο γύρω τοπίο αλλά και να συνδεθεί οργανικά με τον αστικό ιστό, το παραλίμνιου μέτωπο και τους γύρω πόλους έλξης ενδιαφέροντος και δράσεων (ΚΕΠΑΒΙ, πάρκο κυκλοφορικής αγωγής, Πολυχώρος «Δημ. Χατζής» κ.λ.π.).
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ