24ωρη απεργία σήμερα στις δημόσιες δομές Υγείας

on .

DIADROMOS

• Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), διαμαρτυρόμενη για την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ.
Ειδικότερα, αποφασίσθηκε 24ωρη απεργία για τις δημόσιες δομές Υγείας στην περιφέρεια, 5ωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 15:00 για την Αττική και συγκέντρωση στις 10:30 έξω από την 1η ΥΠΕ Αττικής.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για Δημόσιες Δαπάνες Υγείας που παραμένουν καθηλωμένες κάτω του 5% του ΑΕΠ (στοιχεία ΟΟΣΑ), προσθέτοντας ότι «η κρατική χρηματοδότηση στα Νοσοκομεία το έτος 2018 μειώνεται 370 εκατ. ευρώ (λαμβάνουν 786 εκατ. ευρώ) και 225 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ (λαμβάνει 100 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το έτος 2017.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία ο Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι για απόσυρση, ενώ  όπως τονίζει «εμφανείς είναι οι ελλείψεις των νοσοκομείων σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό».
Σχετικά με τους νοσηλευτές, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και κινδυνεύουν να περικοπεί και το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.
Επίσης, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «12.000 υπάλληλοι εργάζονται στα Νοσοκομεία και στις άλλες Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, το ΕΚΑΒ, με ελαστικές μορφές απασχόλησης και εάν απολυθούν θα καταρρεύσουν οι Μονάδες».
Παράλληλα, εξαπολύει επίθεση για τις «παράνομες καρατομήσεις Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων των Νοσοκομείων», ενώ δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι «δεν δεχόμαστε την υπηρεσιακή αξιολόγηση με την οποία δεν επιδιώκει η κυβέρνηση την αναβάθμιση της ποιότητας των Δημόσιων Υπηρεσιών, αλλά την κατηγοριοποίηση των Δημοσίων Υπαλλήλων για να εφαρμοστούν οι δυσμενείς μνημονιακές υπηρεσιακές και μισθολογικές μεταβολές...».