Θέμα ημερών η δημοπράτηση των έργων ολοκλήρωσης της Αμβρακίας

on .

AMBRAKIA DROMOS

• Η πολυαναμενόμενη εργολαβία - σκούπα ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρώσει τα έργα της Αμβρακίας Οδού βγαίνει τις επόμενες ημέρες σε δημοπράτηση. Η εργολαβία, όπως αναφέρει το «ypodomes.com», θα έχει διάρκεια περίπου τρία χρόνια και θα δοθεί μία προτεραιότητα στη λεγόμενη 4η εργολαβία (η νότιο-δυτική παράκαμψη Αμφιλοχίας) που είναι και το πιο προχωρημένο τμήμα του άξονα.
Κάπως έτσι η παράδοση του αυτοκινητόδρομου μοιράζεται πλέον σε δύο διακριτές εργολαβίες. Αυτή του πρώτου τμήματος που είναι η μόνη ενεργή και θα δώσει τελικά στην κυκλοφορία περίπου 15 χλμ. (κάτι σαν παράκαμψη της πόλης της Βόνιτσας). Αυτό θα γίνει μέχρι το 2019. Η εργολαβία - σκούπα θα περιλαμβάνει ό,τι υπόλοιπο αφήσει η πρώτη εργολαβία (τα πρώτα 1,5 - 2 χλμ προς Άκτιο και ανατολικά μέχρι το 22 χλμ.) και μετά όλο το υπόλοιπο τμήμα μέχρι το 48,5 χλμ. που ο αυτοκινητόδρομος συναντά στο νότιο τμήμα της λίμνης Αμβρακίας, την Ιόνια Οδό.
Στα τέλη του 2021
Η πλήρης λειτουργία του άξονα εφόσον τα έργα ξεκινήσουν φέτος εκτιμάται για το τέλος του 2021. Ο δρόμος έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου με δύο λωρίδες και ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας και θα αντικαταστήσει αλλά και συρρικνώσει κατά τουλάχιστον 40 λεπτά τη διαδρομή από την Αμφιλοχία μέχρι το Άκτιο, δρόμο στον οποίο ο φόρος αίματος είναι ιδιαίτερα υψηλός.
Ο νέος δρόμος θα μειώσει και χιλιομετρικά τη σύνδεση του Ακτίου και όλης της Δυτικής Ακτής της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου μιας και ξεκινά περίπου 25 χλμ. νοτιότερα από το σημείο που σήμερα κάποιος στρίβει από την Ιόνια Οδό (στο ύψος δηλαδή της Αμφιλοχίας).