Ένας Θεσπρωτός «επελαύνει» τεχνολογικά σε όλο τον κόσμο!

on .

NASIS

• Ένας Θεσπρωτός, από το Ράγιο Φιλιατών, ο δρ. Βασίλειος Νάσης, μόλις 39 ετών έχει κερδίσει τεχνολογικά την Αμερική και «επελαύνει» σ' όλο τον κόσμο!
Αφετηρία για την εντυπωσιακή αυτή εξέλιξη, στάθηκε η ιδιαίτερη πατρίδα του. Πώς; Το 2006 η Νομαρχία Θεσπρωτίας τον προτρέπει να συμμετάσχει στον ανοικτό διαγωνισμό για ένα πρότζεκτ παρακολούθησης των υδάτων του ποταμού Καλαμά. Και η εταιρία του, η Netronix Inc, κερδίζει τον διαγωνισμό. Ο «Thyamis», το γκάτζετ που συνέδεε τους αισθητήρες μέτρησης στον ποταμό Θύαμι / Καλαμά με το διαδίκτυο  και ο «Acheron» (Αχέρων), το cloud, όπου αποθηκεύονταν οι πληροφορίες προτού καταλήξουν στο εύχρηστο interface, αποτελούσαν το πιο προχωρημένο σύστημα μετρήσεων και μεταφοράς δεδομένων στον κόσμο!
Έτσι δημιούργησε το IoT ή Internet of Things ή Ιντερνετ των Πραγμάτων, όπου είναι συνδεδεμένοι αντίστοιχοι προγραμματιστές και εκατομμύρια αντικείμενα: από ρολόγια και ψυγεία μέχρι πιεσόμετρα και δείκτες μετρήσεων όλων των στοιχείων της ατμόσφαιρας ενός κτιρίου ή απλά ενός διαμερίσματος, των ζωτικών λειτουργιών ενός ή πολλών που πάσχουν από την ίδια ασθένεια, των «τιμών» ενός περιβάλλοντος ή περισσοτέρων, την παρακολούθηση ενός κοπαδιού από πρόβατα ή μακρινών μελισσιών.
 Σεμνός πάντοτε, απλός, φιλικός, πολύ ζεστός, πολύ ανθρώπινος, εξαιρετικά ευγενής,  εντυπωσιακά ευφυής και ακατάπαυστα εργατικός, επισκέπτεται με την πρώτη ευκαιρία το μικρό χωριό του και ενισχύει, χωρίς να το ξέρει κανείς, έργα.
Εκεί ζουν οι διαλεχτοί γονείς του, που τον ώθησαν σε σπουδές, παρότι μικρός δούλευε στις οικοδομές δίπλα στον πατέρα του Θωμά. Είχε, όμως, όραμα, ανησυχία και θέληση. Με τη στήριξη των γονέων του, που καλύτερα από τον καθέναν είχαν καταλάβει πρώτοι την αξία του, αλλά και την όρεξή του να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει σε ψηλές και μακρινές κορυφές,  σπούδασε στο  Πανεπιστήμιο του Drexel (απ’ όπου έλαβε πτυχία B.Sc, M.Sc και Ph.D στο πρόγραμμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Υπολογιστών και από το 2008 έγινε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας).
Η. Μ.