Πλούσιος απολογισμός για τα νέα όργανα αστυνόμευσης στην Ήπειρο

on .

KINHTH MONADA ASTYNOMIKOS POLITES 24 5 18

• Σε απολογισμό των νέων μορφών αστυνόμευσης που εφαρμόζονται και στην περιοχή μας προχωρά με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, τονίζοντας πως «οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς και οι Τοπικοί Αστυνόμοι, σταδιακά την τελευταία τριετία, εντάχθηκαν στην καθημερινότητα των πολιτών της Ηπείρου, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου μοντέλου αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων».
Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας κινούνται σε προγραμματισμένα δρομολόγια οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες  στους κατοίκους και διεκπεραιώνοντας ζητήματα καθημερινού χαρακτήρα, που χρήζουν άμεσης επίλυσης.
Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί  3.170 προγραμματισμένα δρομολόγια, 25.075 επισκέψεις πολιτών, 1.342 επισκέψεις σε φορείς, 5.352 θεωρήσεις εγγράφων και παροχή συνδρομής και 6.181 έλεγχοι σε άτομα και οχήματα.
Ο Τοπικός Αστυνόμος
Ο θεσμός του Τοπικού Αστυνόμου εφαρμόζεται στα Δερβίζιανα, στο Καλπάκι και στους Μηλιωτάδες Ιωαννίνων καθώς και στο Νεοχώρι Άρτας και λειτουργεί ως συνυποστηρικτική δομή του Αστυνομικού Τμήματος, στο οποίο υπάγεται. Επιλαμβάνεται και διεκπεραιώνει ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας και παράλληλα αναπτύσσει επαφές με φορείς και πολίτες, με στόχο τη βελτίωση της αστυνομικής και κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία.
Από την έναρξη της λειτουργίας τους, έχουν πραγματοποιηθεί 3.580 επισκέψεις πολιτών, 401 επισκέψεις σε φορείς, 1.039 θεωρήσεις εγγράφων και διεκπεραίωση διαδικασιών και τα συγκεκριμένα όργανα έχουν επιληφθεί σε 277 υποθέσεις επίλυσης ζητημάτων αστυνομικής φύσης και παροχής συνδρομής.
…Και της γειτονιάς
Τέλος, ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς εφαρμόζεται σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα, συμβάλλοντας στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και αναβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών, μέσα από διαδικασίες κοινωνικής διαμεσολάβησης, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. Βασίζεται στο μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης και περιλαμβάνει σειρά δράσεων τόσο προληπτικού όσο και αποτρεπτικού χαρακτήρα. Βασική προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων της γειτονιάς σχετικά με αιτήματα, παράπονα, καταγγελίες ή αδικήματα, ενημερώνοντάς τους για την εξέλιξη και πορεία των θεμάτων τους. Από την έναρξη της λειτουργίας τους έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 8.000 επισκέψεις σε πολίτες, σχολεία, συλλόγους, τοπικές Αρχές, επιχειρήσεις και φορείς και έχουν ανταποκριθεί σε περισσότερα από 480 αιτήματα για επίλυση ζητημάτων αστυνομικής φύσης.