«Δαχτυλίδια» σε 13 πελαργούς του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων

on .

PELARGOS DAXTYLIDI 13 6 18

• Στη δακτυλίωση 13 νεοσσών λευκών πελαργών του είδους Ciconiaciconia σε φωλιές του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, προχώρησε ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας σε συνεργασία με τη συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών Eva Stets.
Οι φωλιές που επιλέχθηκαν, ήταν πέντε και συγκεκριμένα: σε Αμπελειά, Κουτσελιό, Λογγάδες, Ελεούσα και Πετσάλι.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από τη διαδικασία εξαιρέθηκαν τρείς φωλιές λόγω δυσκολιών πρόσβασης.
Μελετάται η συμπεριφορά τους…
Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους.
Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15- 20 λεπτά και περιλαμβάνει την ασφαλή και ανώδυνη μεταφορά νεοσσών από τη κάθε φωλιά στο έδαφος, τη τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτησή τους στη φωλιά.
Σημαντικό είναι, όπως αναφέρει ο Φορέας ότι δεν εντοπίστηκε κάποιο περιστατικό ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων των νεοσσών από τη μεταφορά μαλακών υλικών (σπάγκοι, σχοινιά, τσουβάλια, σακούλες κ.α.) στη φωλιά από τους γονείς, καθώς οι νεοσσοί πριν ακόμη σταθούν στα πόδια τους μπουσουλάνε για ένα διάστημα 20 ημερών περίπου, με αποτέλεσμα να μπλέκονται στα πόδια τους, καθιστώντας τα ανίκανα να σταθούν, καταδικασμένα σε βέβαιο θάνατο.
Επίσης μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους μαθητές Δημοτικού Σχολείου της Ελεούσας, καθώς παρακολούθησαν τη διαδικασία σήμανσης των τριών νεοσσών της φωλιάς παρακείμενη στο σχολείο τους.
Ευχαριστίες…
Με ανακοίνωσή του ο Φορέας ευχαριστεί την κα. Eva Stets τόσο για την μεταφορά των εξειδικευμένων γνώσεων στο προσωπικό του ΦΔ όσο και για την προσφορά από μέρους της των δακτυλιδιών τύπου ELSA και για τη συμμετοχή στη διαδικασία τους κ.κ. Ρ. Τσιακίρη, Κ. Μπέστα, Ν. Μπούκα.
Επίσης ευχαριστεί ιδιαίτερα τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων, τους κ.κ Σ. Λέκκα (Διευθυντής Στάθμης Τομεάρχη ΒΟΚ), Γ. Λιόλιο για την παραχώρηση ειδικού καλαθοφόρου οχήματος, καθώς και του τεχνικού προσωπικού (Γ. Ευσταθόπουλος, Μ. Κυριάκος, Β. Λιόντος, Κ. Μάκης) που συμμετείχε ενεργά στη δράση.