Η τύχη της Παμβώτιδας είναι ευθύνη και πρόβλημα της κοινωνίας μας!..

on .

LIMNH GIANNENA

• Ο Δήμος Ιωαννιτών και η Περιφέρεια Ηπείρου μετά από πολλά χρόνια  καταστροφικής αδιαφορίας και απραξίας για τα χρονίζοντα προβλήματα της Λίμνης Παμβώτιδας, θυμήθηκαν ότι το μόνο που έλειπε  για την προστασία της, ήταν η σύσταση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου!
Τα παραπάνω καταγγέλλει με χθεσινή μακροσκελή καυστική ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων κ. Αδαμάντιος Ζώλας, με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, για πρόσφατη πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών να συστήσει Δημοτικό Λιμναίο Ταμείο. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις της Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνας Καλογιάννη και του Αντιδημάρχου κ. Ν. Γκόλα, το Ταμείο αυτό θα είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής της Nομοθεσίας, σχετικά με τις όποιες παρεμβάσεις στην Παμβώτιδα.
Μία ακόμη μελέτη!
Στο σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Προστασίας, μεταξύ άλλων, τόνιζεται:
«Ούτε ίχνος αυτοκριτικής από τους τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης  για το πώς πολιτεύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και για τις  καταστροφικές συνέπειες που είχαν  οι αποφάσεις  τους στο ήδη ευαίσθητο οικοσύστημα της Λίμνης Παμβώτιδας, όπως π.χ. η οριοθέτηση αυτής επάνω στα αναχώματα.
»Πλην αυτών μάθαμε δια στόματος της κ. Καλογιάννη ότι μία νέα  μελέτη της Περιφέρειας Ηπείρου, με αντικείμενο τη Λίμνη Παμβώτιδα,  προστίθεται στο μακρύ κατάλογο  των  άχρηστων και πανάκριβων μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια,  τα αποτελέσματα, των οποίων, είναι γνωστά σε όλους μας: Δυσοσμία, φαινόμενα ευτροφισμού, αφροί, ψόφια ψάρια, ρυπαρά και μολυσμένα ύδατα...
»Τα βασικότερα και πιο σημαντικά προβλήματα της Παμβώτιδας είναι γνωστά σε όλους μας. 1) Η έλλειψη σαφούς και ορισμένου νομικού πλαισίου προστασίας της,  (η έκδοση Π.Δ. καθυστερεί εδώ και 7-8 χρόνια) έχει ως αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται ιδιωτικά και μικροπολιτικά συμφέροντα εις βάρος του οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας.
2) Η ύπαρξη των αναχωμάτων Αμφιθέας και Ανατολής -Κατσικά που την μετέτρεψαν από Λίμνη-Οικοσύστημα  σε κλειστή δεξαμενή υδάτων. Είναι τα αναχώματα  που της στέρησαν τα εκατομμύρια κυβικά μέτρα καθαρών και δροσερών νερών των πηγών, που απέκοψαν την επικοινωνία της  με τους γεμάτους ζωντάνια υγροβιότοπους Ανατολής – Κατσικά και Αμφιθέας, οι οποίοι αποτελούν τα φυσικά συστήματα αυτοκαθαρισμού της.
Οι πρόγονοί μας, μας παρέδωσαν μία λίμνη πεντακάθαρη, ένα απαράμιλλης ομορφιάς  τοπίο, με ιστορία και παράδοση. Εμείς σε ποια κατάσταση θα παραδώσουμε την Παμβώτιδα στους απογόνους μας;
Η τύχη της Παμβώτιδας είναι ευθύνη και πρόβλημα της κοινωνίας μας και οφείλουμε όλοι μας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, ώστε η Παμβώτιδα να ξαναγίνει λίμνη – οικοσύστημα».