Ιαματικά και με τη… βούλα τα Λουτρά στα Καβάσιλα και τον Αμάραντο!

on .

KABASILA AMARANTOS

• Νέες και εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές για την ανάπτυξη στον Νομό Ιωαννίνων και την Ήπειρο γενικότερα του ιαματικού τουρισμού ανοίγονται μετά την επίσημη πιστοποίηση από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού ως ιαματικών των πηγών Καβασίλων και Αμα­ράντου του Δήμου Κόνιτσας.
Η πιστοποίηση αυτή έρχεται να δικαιώσει τις προσπάθειες τοπικών επιχειρηματιών αλλά και του Δήμου Κόνιτσας που είχε καταθέσει στο υπουργείο αίτηση και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και συνδυάζεται με την προσπάθεια της Περιφέρειας Ηπείρου προκειμένου τα συγκεκριμένα Λουτρά της ευρύτερης περιοχής να μπουν στον περιφερειακό σχεδιασμό και να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με στόχο την αναβάθμισή τους. Μάλιστα σχετική συνάντηση θα γίνει αύριο στα Γιάννενα!
Ιαματικά και με τη βούλα!
Σε ΦΕΚ με ημερομηνία 12 Ιουνίου 2018 δημοσιεύθηκε η απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Έλενας Κουντουρά για την αναγνώριση των πηγών Καβασίλων και των ατμόλουτρων Αμαράντου ως ιαματικών. Ως γνωστόν, οι δύο αυτές πηγές βρίσκονται στην περιοχή της Κόνιτσας, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και, όπως έχει γράψει ξανά ο «Π.Λ.», στόχος των επαγγελματιών της περιοχής είναι να συνδεθούν οδικώς ώστε οι δύο πηγές να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο, ένα ιαματικό πάρκο στεριάς μοναδικό στο είδος του, που θα προσελκύει λουόμενους όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό!
Θεραπευτικές ιδιότητες
Όσον αφορά στα Καβάσιλα, τα Λουτρά προσδιορίζονται από το υπ. Τουρισμού ως κατάλληλα για τη θεραπεία παθήσεων όπως τα ρευματικά, οι χρόνιοι ρευματισμοί, οι ισχιαλγίες, οι οσφυαλγίες και οι παθήσεις του νευρικού συστήματος. Ο συγκεκριμένος φυσικός πόρος ταυτοποιείται ως χλωριονατριούχος, αλκαλικός, μεταλλικός, υποτονικός.
Τα ατμόλουτρα Αμαράντου, από την άλλη, υποδεικνύονται ως κατάλληλα για εισπνοθεραπεία για αποφρακτικές καταστάσεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και παθήσεων της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων. Ο φυσικός αυτός πόρος ταυτοποιείται ως ιαματικές ατμίδες, μεσόθερμες, οξυανθρακικές.
Συνάντηση εργασίας
Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά στην εκπόνηση ενός «Μάστερ Πλαν» για την αξιοποίηση των ιαματικών πόρων της Ηπείρου, το οποίο συντονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο, Τετάρτη και ώρα 10 π.μ. θα γίνει, με πρόσκληση της κ. Καλογιάννη, συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια.
Όπως αναφέρεται σχετικά, η εκπόνηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου ανάπτυξης («master plan») του τομέα των Ιαματικών Λουτρών στην Ήπειρο αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, αλλά και τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, με αντικείμενο την συγκρότηση και προώθηση προς χρηματοδότηση, ενός ολιστικού σχεδίου αξιοποίησης και ανάπτυξης των εξαιρετικά προνομιούχων αυτών εγκαταστάσεων.
Πέντε οι πηγές
Υπενθυμίζεται ότι στην Περιφέρεια Ηπείρου λειτουργούν πέντε ιαματικές πηγές. Πέρα από αυτές στα Καβάσιλα και τον Αμάραντο, είναι μία στο Δήμο Πρέβεζας, τα Παλιοσάραγα, μία στο Δήμο Άρτας, το Χανόπουλο, μία στη Σαγιάδα, και μία στον Δήμο Δωδώνης. Η περιοχή μας διαθέτει και τις τρεις μορφές ιαματικού φυσικού πόρου, δηλαδή νερό, πηλό και στον Αμάραντο ατμό, που αποτελεί τη μοναδική τέτοια περίπτωση στην Ελλάδα!