«Πράσινο Σημείο» σε ανενεργό λατομείο του Δήμου Ζίτσας

on .

KADOI

• Στους Δήμους περνάει η υπόθεση «διαχείριση απορριμμάτων», που καλούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση δύο βασικών υποδομών, τα «πράσινα σημεία» (green points) και τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης.
Όπως έγραψε χθες ο «Π.Λ.» για τα «πράσινα σημεία» παραδόθηκαν ήδη από την Περιφέρεια σε επτά Δήμους της Ηπείρου οι ολοκληρωμένες μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Ζίτσας, με τον Δήμαρχο Μιχ. Πλιάκο σε χθεσινή δήλωσή του να διαβεβαιώνει ότι το  σχέδιο  βρίσκεται σε καλό δρόμο και το «πράσινο σημείο» θα δημιουργηθεί σε ανενεργό λατομείο στη Ζωοδόχο.
Το «πράσινο σημείο»
Τι είναι όμως τα «πράσινα σημεία», για τα οποία οι Δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες;
Σύμφωνα με τη μελέτη που είχε εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ζίτσας σε συνεδρίασή του τον περασμένο Αύγουστο, αυτό προτείνεται  να δημιουργηθεί κεντροβαρικά, σε γήπεδο έκτασης 6 στρ. ανενεργού λατομείου, στην Τ.Κ. Ζωοδόχου.
Εντός του χώρου θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης οχημάτων, έτσι ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών και γεφυροπλάστιγγα όπου θα ζυγίζονται τα οχήματα που θα μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα έχουν συλλεχθεί.  
Προσιτά στους πολίτες…
Τα «Πράσινα Σημεία» είναι οργανωμένοι χώροι, όπου ο πολίτης μπορεί να φέρνει ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη, πράσινα απόβλητα και άλλα είδη αποβλήτων. Βασικός σκοπός του είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών και ρευμάτων αποβλήτων, με στόχο:
• Την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση
• Τη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων
• Τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών
• Τη μείωση των αποβλήτων προς ταφή.
Πολλαπλά τα οφέλη
«Προχωρούμε απαρέγκλιτα στην τήρηση όσων προ διετίας είχαμε σχεδιάσει και εγκρίνει στο Τοπικό Σχέδιο το οποίο είναι εναρμονισμένο με τον Π.Ε.Σ.Δ.Α. και έχει ως στόχο η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των αποβλήτων να γίνεται σε δημοτικό επίπεδο. Έτσι, θα πετύχουμε πολλαπλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, ποιοτικά και οικονομικά οφέλη καθώς, μειώνεται το κόστος αποκομιδής,  εξοικονομούνται φυσικοί πόροι και  μειώνεται η περιβαλλοντική ρύπανση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μιχ. Πλιάκος, κάνοντας λόγο για «αγαστή και άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια και συγκεκριμένα με την Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη».