Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης προτιμά το… Δημόσιο!

on .

SXEDIA KAPNISMA EKDHLOSH

• Τι κι αν τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της χώρας με πρώτη και καλύτερη τη «Σχεδία» στα Γιάννενα είναι ευρέως γνωστό ότι έχουν επιτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο τα τελευταία 24 χρόνια, το οποίο αναγνωρίζεται από τις τοπικές κοινωνίες.
Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα – Παράρτημα Ηπείρου ζήτησε χθες… διευθέτηση του θεσμικού τους πλαισίου το οποίο χαρακτήρισε ασαφές! Με άλλα λόγια, η διοίκηση του Σωματείου θέλει κατάργηση των αστικών εταιρειών και μετατροπή των Κέντρων Πρόληψης σε φορείς δημοσίου δικαίου. Να περάσουν δηλαδή στο υπουργείο Υγείας!
Για τους εργαζόμενους στα Κέντρα μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει τη δυνατότητά τους να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι και να κάνουν μετατάξεις σε άλλα υπουργεία. Ωστόσο, οι τοπικές κοινωνίες είναι που τελικά θα βγουν χαμένες, καθώς, σε περίπτωση που αλλάξει όντως το θεσμικό τους πλαίσιο, τα Κέντρα Πρόληψης (το έργο των οποίων έχει βραβεύσει η Ε.Ε.), θα μεταβληθούν σε δημόσιους φορείς, με τις παθογένειες που συνοδεύουν αυτούς.
Όσο για τα σημερινά Δ.Σ. των Κέντρων, αυτά αντιτίθενται σφόδρα σε κάθε ενδεχόμενο αλλαγής του θεσμικού τους πλαισίου, τονίζοντας πως «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις»!