Άδικες και καταστρεπτικές οι περικοπές στις συντάξεις

on .

SYNTAKSIOYXOI POREIA ARTA GIANNIOTES

• Βροντερό «παρών» έδωσαν οι συνταξιούχοι της Ηπείρου στην μεγάλη πανσυνταξιουχική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην γειτονική Άρτα.

Κρατώντας πανό και με συνθήματα, όπως «Δεν είναι οι συντάξεις δώρο ή παροχή, γι' αυτές εμείς πληρώναμε μια ολόκληρη ζωή», οι συνταξιούχοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για ακόμη μια φορά κατά της κυβερνητικής πολιτικής, που έχει βάλει στο στόχαστρο την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα.
Η πορεία κατέληξε στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, όπου αντιπροσωπεία παρέδωσε  ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη.
Στο Εργατικό Κέντρο της Άρτας πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και χαιρετισμοί από εκπροσώπους των Ομοσπονδιών και των σωματείων των συνταξιούχων.
Μίλησαν ο Παντελής Τάτσης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Λέανδρος Μάκκας  αν. γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Σούλα Αξιώτη μέλος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, ενώ στη συνέχεια διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης .
Οι συνταξιούχοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μην σταματήσουν τον αγώνα, δεδομένου ότι από τη νέα χρονιά έρχεται και νέο ψαλίδι!
«Οι περικοπές που έχουμε δεχθεί μέχρι σήμερα στις συντάξεις μας, στην υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις κοινωνικές μας παροχές είναι άδικες, καταστρεπτικές και θανατηφόρες. Τα ταμεία μας τα λεηλάτησαν το κράτος για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών και όχι οι συνταξιούχοι», τονίζουν στο υπόμνημά τους, παραθέτοντας τα αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων συνοψίζονται ως εξής:
- Άμεση καταβολή όλων των κύριων, επικουρικών συντάξεων, καθώς και των εφάπαξ και των μερισμάτων που χρονίζουν, επαναφορά του ΕΚΑΣ
- Καταβολή των συντάξεων χηρείας, με κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4387 /16.
- Ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων.
- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
- Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Την δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
- Την επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν, των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού. Την χρηματοδότηση για την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων, φαρμάκων κ.α.
- Κατάργηση των παρακρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
- Άμεση απόδοση σύνταξης στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, που οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ, με την αναλογία των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει, και απόδοση του παρακρατηθέντος ποσού για κοινωνικό τουρισμό, του νόμου 3863/10.