Μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση λέγοντας... «πάρτε τα από τους πολίτες»!

on .

DHMARXEIO TAMPELA

«Οδοιπορικό» ενημέρωσης των πολιτών σε όλη την Ελλάδα, για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα φέρει στις τοπικές κοινωνίες η εφαρμογή του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, ξεκινά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Το Δ.Σ. της Ένωσης αποφάσισε να ξεκινήσει από αυτή την εβδομάδα πρόγραμμα επισκέψεων αντιπροσωπείας της, με τη συμμετοχή των ΠΕΔ, Δημάρχων, αλλά και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για το Νομοσχέδιο. Το «οδοιπορικό» θα ξεκινήσει από την Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία, θα συνεχισθεί στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο και σταδιακά σε γεωγραφικές ενότητες όλης της χώρας.
«Το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο την Αυτοδιοίκηση αλλά όλη τη χώρα, καθώς δεν διαλύει μόνο τους Δήμους, αλλά αποτελεί τροχοπέδη και σε κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και πρόσθεσε: «είναι ανάγκη να ενημερωθούν τόσο οι πολίτες, όσο και οι τοπικές κοινωνίες για το σχέδιο που οδηγεί σε ακυβερνησία τους Δήμους και τη χώρα στο χάος. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση τη διάλυση της Αυτοδιοίκησης».
«Θηλιά» για την Αυτοδιοίκηση...
Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις στην Αυτοδιοίκηση από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου με έμφαση στην πρόβλεψη περί δέσμευσης των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης στην Θεσσαλονίκη, επεσήμανε πως σε συνδυασμό με την ψήφιση του «Κλεισθένη», καθιστά ακόμη πιο ασφυκτική τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.
«Συντηρεί το ασφυκτικό οικονομικό και διοικητικό πλαίσιο, που δημιουργήθηκε από τις μνημονιακές παρεμβάσεις, αλλά και τη διαχρονική επιθυμία του Κεντρικού Κράτους, ανεξαρτήτως Κυβερνήσεων, να ελέγχει την αυτοδιοίκηση» τόνισε.
Με αυτά τα δεδομένα το Δ.Σ. της Ένωσης αποφάσισε, κατόπιν σχετικής εισήγησης του κ. Πατούλη, να προβεί σε κάθε νόμιμη δικαστική και εξωδικαστική ενέργεια, ενώπιον κάθε αρμόδιας Αρχής  και αρμοδίων Δικαστηρίων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που θα προκύψουν από τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Επτά «βαρίδια»
Ειδικότερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε λόγο για επτά «βαρίδια» του Μεσοπρόθεσμου στην πλάτη της Αυτοδιοίκησης τα οποία συνόψισε στα εξής:
- Περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Δήμων, μέσω της μείωσης των Κ.Α.Π. τα επόμενα χρόνια.
- Αποδυνάμωση του Τοπικού Κοινωνικού Κράτους, με αφαίρεση κοινωνικών υπηρεσιών από τους Δήμους και επανα-συγκέντρωσή τους στο κεντρικό κράτος.
- Περαιτέρω συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων, αφού παραμένει η σχέση 3 προς 1 (μία νέα πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις), με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
- Απαιτήσεις για δημιουργία «εξωπραγματικών» πλεονασμάτων, παρά τη διαρκή μείωση πόρων για τους Δήμους τα τελευταία χρόνια κι ενώ το Κεντρικό Κράτος εξακολουθεί να δημιουργεί ελλείμματα.
- Η μετατροπή των Δήμων σε φορομπηχτικό μηχανισμό, αφού τους υποχρεώνουν έμμεσα να αυξήσουν τις επιβαρύνσεις προς τους δημότες, προκειμένου να αντισταθμίσθεί η απώλεια εσόδων από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
- Αύξηση της γραφειοκρατίας και του πολιτικού ελέγχου των Υπουργείων, στους ΟΤΑ
- Περιορισμό της οικονομικής και διαχειριστικής αυτοτέλειας των Δήμων.