Με καρδιακή ανεπάρκεια οι μισοί ασθενείς στη Β’ Καρδ. Πανεπ. Κλινική

on .

KARDIA SXEDIAGRAMMA

• Το 50% περίπου των ασθενών που νοσηλεύονται στην Β’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων (Δ/ντής ο διακεκριμένος Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Λάμπρος Μιχάλης), πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, γεγονός που αυξάνει δραματικά και τις ανάγκες για ανάλογες κλίνες.
Η μέση διάρκεια νοσηλείας των ασθενών είναι 9 μέρες, ενώ ένας μεγάλος αριθμός ασθενών νοσηλεύεται και σε άλλες κλινικές, κυρίως παθολογικές.
Στην Κλινική λειτουργεί από το 2014 το πρώτο οργανωμένο ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας, μοναδικό στη Δυτική Ελλάδα, το οποίο παρακολουθεί πάνω από 400 ασθενείς.
Συνεργάζεται μάλιστα με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το μόνο που υπάρχει στη χώρα μας. Στα πλαίσια πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας για την Ενημέρωση και Αφύπνιση του κοινού, η Β’ Καρδιολογική Κλινική Ιωαννίνων, προχωρά αύριο Τετάρτη σε μια σημαντική δράση με γιατρούς και νοσηλευτές. Από 10 π.μ. έως 11.30 π.μ. θα διανείμουν ενημερωτικά φυλλάδια στην είσοδο του Νοσοκομείου, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη τύπου από την υπεύθυνη της Μονάδας Αναπλ. Καθηγήτρια Κατερίνα Κ. Νάκα και τους γιατρούς Άννα Κώτσια και Άρη Μπεχλιούλη.
* * *
Η δουλειά του Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας επιβραβεύτηκε με τη συμμετοχή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής στο KardiaTool, έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας Horizon 2020 με 4.9 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 3.5 χρόνια.
Η Καρδιακή ανεπάρκεια
Η Καρδιακή Ανεπάρκεια  χαρακτηρίζεται από την αδυναμία της καρδιάς να ικανοποιήσει αποτελεσματικά τις ανάγκες του οργανισμού σε αίμα και οξυγόνο, με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών στους πνεύμονες και άλλους ιστούς του σώματος.
Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:
1) το λαχάνιασμα ή η δύσπνοια (δεν φτάνει ο αέρας) στην μικρή σχετικά προσπάθεια (π.χ. περπάτημα, καθημερινές δουλειές) ή ακόμα και στην ηρεμία
2) η εύκολη κούραση, αδυναμία, δυσκολία συχνά και στις απλές καθημερινές δραστηριότητες
3) τα οιδήματα (πρήξιμο) στα πόδια αλλά και στην κοιλιά.
Η Καρδιακή Ανεπάρκεια αποτελεί ουσιαστικά την τελική κατάληξη όλων των καρδιακών παθήσεων. Η πιο συχνή αιτία είναι η στεφανιαία νόσος – υπολογίζεται ότι σε 7 από τους 10 ασθενείς οφείλεται σε ένα ή περισσότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου. Άλλες αιτίες είναι δομικές παθήσεις της καρδιάς όπως οι βαλβιδοπάθειες και οι μυοκαρδιοπάθειες, αλλά και οι λοιμώξεις του μυοκαρδίου, καθώς και η χρόνια αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση.
Η Καρδιακή Ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή διαταραχή που συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα θανάτου, έντονα συμπτώματα, κακή υγεία και κακή ποιότητα ζωής. Στη χώρα μας, οι πάσχοντες εκτιμώνται σε 200.000, ενώ περισσότερα από 500 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μόνιμα κατειλημμένα από αυτούς τους ασθενείς. Υπολογίζεται ότι οι νοσηλείες απορροφούν το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία!
Σχετικά με τη λειτουργία του Ιατρείου και της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής http://www.bcardio.gr/index.php/el/