Καθυστερεί η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή

on .

KONSTANTOPOYLOS PATOYLHS FODSA 26 6 18

• Καθυστέρηση στην προώθηση δράσεων διαλογής στην πηγή, είναι ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν στη  12η Πανελλήνια Σύνοδο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που έγινε το τριήμερο 21, 22 & 23 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν οι Πρόεδροι ΦοΔΣΑ και Δήμαρχοι της Ηπείρου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του ΦοΣΔΑ Ν. Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος, μεταξύ των συμπερασμάτων της Συνόδου περιλαμβάνονται και τα εξής:
- Η καθυστέρηση προώθησης των δράσεων διαλογής στην πηγή (επιχειρησιακά σχέδια των συστημάτων και έλεγχος των πράσινων σημείων για τις κρατικές ενισχύσεις)  2,5 χρόνια μετά την έγκριση του ΕΣΔΑ και 1,5 χρόνια μετά την έγκριση των ΠΕΣΔΑ και των τοπικών σχεδίων των Δήμων, λειτουργεί αρνητικά για την επίτευξη των στόχων.
- Η πορεία στον τομέα των υποδομών αφού μια σειρά έργων ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν (Δυτική Μακεδονία), άλλα κατασκευάζονται (Ήπειρος, Σέρρες, Στερεά Ελλάδα), άλλα είναι προς κατασκευή (Πελοπόννησος, Ζάκυνθος), άλλα προς δημοπράτηση (Κρήτη, Αλεξανδρούπολη), άλλα προς ένταξη (Δυτική Θεσσαλία) και άλλα με ενταγμένες μελέτες προς ωρίμανση (Κεντρική Μακεδονία & Στερεά Ελλάδα) κ.α.
- Επισημάνθηκε επίσης η συσχέτιση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής
- Επίσης τονίστηκε ότι η κατάθεση διατάξεων για τους ΦοΔΣΑ, ως ιδιαίτερο κεφάλαιο, μέσα στο σχέδιο νόμου  του Κλεισθένη, δεν βρίσκει σύμφωνους τους ΦοΔΣΑ αλλά και το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από το ολοκληρωμένο και ομόφωνο σχέδιο νόμου που κατέθεσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ όπως αυτό ενσωματώθηκε στις αποφάσεις της ΚΕΔΕ.