Σε περιπέτειες οδηγείται ο εσωτερικός δακτύλιος

on .

KOMBOS BOGIANOY

• Ένα από τα έργα που η τωρινή Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, είχε θέσει σε προτεραιότητα και στο οποίο έχει επενδύσει επικοινωνιακά, οδηγείται σε περιπέτειες: Πρόκειται για τον εσωτερικό δακτύλιο της πόλης, που ξεκινά από τον κόμβο Βογιάννου και καταλήγει στο Πανηπειρωτικό Αθλητικό Κέντρο Ανατολής.
Με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης, ακυρώνεται η προηγηθείσα απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη για την έγκριση των  Περιβαλλοντικών όρων του έργου.
 Η απόρριψη της  έγκρισης στηρίζεται σε προσφυγή που είχε καταθέσει στο παρελθόν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος για την Κενάν Μεσαρέ, το οποίο είχε πάρει απαλλακτικό από περιβαλλοντική αδειοδότηση. Στην απόφαση Σταθάκη αναφέρεται ότι με την προσβαλλόμενη απόφαση «δεν αξιολογήθηκαν τα αθροιστικά αποτελέσματα από την κατασκευή όλων των προβλεπόμενων έργων οδοποιίας με την απαλλαγή από ΑΕΠΟ τμημάτων αυτών». Η Κενάν Μεσσαρέ, απασχόλησε την τοπική κοινωνία για αρκετό καιρό μετά την κατασκευή της, καθώς μια ομάδα κατοίκων της περιοχής εξέφραζε έντονες αντιδράσεις, επικαλούμενη κυρίως προβλήματα ηχορύπανσης. Σχετική ερώτηση είχε κατατεθεί στη Βουλή από τον Χρήστο Μαντά, ως βουλευτή τότε Αντιπολίτευσης, ενώ – εκτός των άλλων- είχε γίνει και αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη.
Αιφνιδιάστηκε η Δημοτική Αρχή
Η Δημοτική Αρχή, εμφανώς αιφνιδιασμένη και σαφώς ενοχλημένη από την εξέλιξη με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «άδικη και ακατανόητη την απόφαση του Υπουργού, η οποία στερείται κάθε νόμιμου ερείσματος και παντελούς έλλειψης τεκμηρίωσης». Σημειώνει ότι «τίθεται σε κίνδυνο η υλοποίηση ενός από τα πιο σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, αυτό της ολοκλήρωσης του μεγάλου δακτυλίου της πόλης των Ιωαννίνων».
«Η Δημοτική Αρχή -καταλήγει η ανακοίνωση- θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της με παράλληλη ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου προς όφελος χιλιάδων συμπολιτών μας, σε αντίθεση με όσους, ελάχιστους, αντιστρατεύονται το δημόσιο συμφέρον».
Εκείνο που προβληματίζει έντονα τη Δημοτική Αρχή, είναι  ο χρόνος, καθώς η ακύρωση των Περιβαλλοντικών όρων, οδηγεί σε καθυστέρηση των διαδικασιών. Προς το παρόν είναι άγνωστο τι πρέπει να γίνει και ακόμη περισσότερο πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές της μελέτης.
Ο χρόνος μετρά σε κάθε περίπτωση αντίστροφα, καθώς το έργο πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Ηπείρου, έχοντας μάλιστα έναν υψηλό προϋπολογισμό ύψους 27 εκ. ευρώ, από τα οποία 2,1 εκ. ευρώ αφορούν την καταβολή απαλλοτριώσεων, διαδικασία που επίσης μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρα.