Σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη για τις δασικές πυρκαγιές

on .

pyrosvesh

• Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των κινδύνων  από δασικές πυρκαγιές,   οργάνωσε  η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας. Βέβαια το έργο Πολιτικής Προστασίας, επωμίζονται Περιφέρεια και Δήμοι, ωστόσο η πρωτοβουλία του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Βασίλη Μιχελάκη, έγινε με το πρόσχημα της συμμετοχής των δασικών υπηρεσιών.

 Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, στη σύσκεψη «συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την προετοιμασία, το σχεδιασμό, τα μέτρα και τις δράσεις πολιτικής προστασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών»!   Βέβαια ως προς το θέμα αυτό είναι άγνωστο σε τι ακριβώς μπορεί να συμβάλει η Αποκεντρωμένη, όταν ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι συνεδριάσεις των  Συντονιστικών Οργάνων Περιφέρειας και Δήμων,  που έχουν το βάρος και την ευθύνη για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Για τα αρωματικά φυτά
Στη σύσκεψη τέθηκαν επίσης και δύο άλλα ζητήματα που αφορούν κυρίως τις Δασικές Υπηρεσίες. Το πρώτο έχει να κάνει με τις παράνομες συλλογές αρωματικών φυτών και βοτάνων στην οροσειρά της Πίνδου για την οποία ζητήθηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των δασικών υπηρεσιών με την Αστυνομία και τον Στρατό.

Η ασθένεια των πλατάνων
Το δεύτερο θέμα, αφορά την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, για την οποία σημειώνεται ότι υπάρχει ενημέρωση στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης, ενώ τονίστηκε  η απαγόρευση της υλοτομίας τους.
Από την ανακοίνωση,  δεν προκύπτει πρόθεση  ή σχεδιασμός εκ μέρους της Αποκεντρωμένης  για την απομάκρυνση των νεκρών πλατάνων από τα ποτάμια…
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Διοίκησης Ηπείρου Ευθ. Γεωργακόπουλος, εκπρόσωποι από την 8η Μ/Π Ταξιαρχία, το ΔΕΔΔΗΕ, την Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου και υπηρεσιακά στελέχη της Αποκεντρωμένης.