«Επιθεώρηση» Γ.Γ. Υπ. Εσωτερικών των Δομών Φιλοξενίας στην Ήπειρο

on .

AGIA ELENH PROSFYGES

• Πολλά ερωτηματικά συνοδεύουν τη διήμερη  περιοδεία στην Ήπειρο του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτο Φιλιππάκο, τις επισκέψεις που πραγματοποίησε σε δομές Φιλοξενίας σε Πρέβεζα (Φιλιππιάδα) και Ιωάννινα (Κατσικά- Αγία Ελένη κ.α.) και   στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας.
Η επίσκεψή του συνέπεσε με την Σύνοδο της Ε.Ε. για το «προσφυγικό» και την αποδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα του αιτήματος της Γερμανίας για να γίνονται δεκτοί στην Ελλάδα όσοι πρόσφυγες έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.
Η  στάση αυτή του Έλληνα Πρωθυπουργού θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα φέρει πίσω δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν καταθέσει αίτηση για άσυλο, γεγονός που οδηγεί εκ των πραγμάτων σε αναζήτηση χώρων για τη φιλοξενία τους.
Η Ήπειρος  αντιμετωπίζεται σήμερα ως «σταυροδρόμι» για τη διακίνηση – μετακίνηση προσφύγων προς το εξωτερικό και ειδικότερα μέσω Αλβανίας. Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Εσωτερικών, επιχείρησε χθες να διαψεύσει την… πραγματικότητα σε ο, τι αφορά την κίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα Γιάννενα (κυρίως) προς τα  σύνορα με την Αλβανία:
«Έκανα πολλά χιλιόμετρα στην παραμεθόριο. Το μόνο που συνάντησα στα σύνορα ήταν μπλόκα και περιπολίες της Αστυνομίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας εγείροντας ερωτηματικά για το που ακριβώς κινήθηκε, ώστε να μη  δει πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους βλέπουν καθημερινά ακόμη και όσοι κινούνται στην εθνική οδό Ιωαννίνων- Κακαβιάς.  
Είδε «σφραγισμένα» σύνορα!
Ο κ. Φιλιππάκος, υποστήριξε ότι δεν ανταποκρίνονται  στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται από την πλευρά της Αλβανίας για είσοδο προσφύγων και μεταναστών από την χώρα μας, καθώς σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή τα «σύνορά μας έχουν σφραγίσει», καθώς οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν με  αλλεπάλληλα μπλόκα και περιπολίες  να ανακόψουν κάθε δυνατότητα πρόσβασης προς την μεθόριο. Παρ’ όλα αυτά ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε την Αλβανία, ώστε μέσω της συνεργασίας με τις Ελληνικές Αρχές να επιλύονται προβλήματα που παρουσιάζονται.
Υπό έλεγχο το Λιμάνι
Ο κ. Φιλιππάκος στην Ηγουμενίτσα προήδρευσε σύσκεψη με αντικείμενο την εντατικοποίηση των ελέγχων. Σύμφωνα με όσα αναπτύχθηκαν από τους συμμετέχοντες, δεν προκύπτουν ιδιαίτερο πρόβλημα στο λιμάνι, καθώς δεν διαπιστώνεται ακόμη μεγάλη συρροή προσφύγων. Ωστόσο -όπως επισημάνθηκε- δεν λείπουν περιστατικά που κυκλώματα επιχειρούν να προωθήσουν μη νόμιμους μετανάστες στο εξωτερικό μέσω του λιμανιού.  Πάντως χρειάζεται η ενίσχυση των μέτρων, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μαζικής προσέλευσης μεταναστών στο λιμάνι, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν.