Το αρχαίο δράμα… επιστρέφει και αυτό το καλοκαίρι στη Δωδώνη!

on .

DHPETHE SYNENTEYKSH

• Με σημείο αναφοράς τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων επανέρχεται το φετινό καλοκαίρι έχοντας ετοιμάσει ένα Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος εμπλουτισμένο με παραγωγές που θα ζήλευε και η Επίδαυρος.
Παράλληλα, υλοποιεί φέτος ένα εργαστήρι αφιερωμένο στο αρχαίο δράμα, το οποίο έχει ονομάσει «Θερινό Μαντείο», με τη συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων του ελληνικού θεάτρου!
Στο ίδιο  το Φεστιβάλ αλλά και στο θερινό εργαστήρι με το οποίο ανοίγει ουσιαστικά η αυλαία του αναφέρθηκαν χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στην αυλή του αρχοντικού Πυρσινέλλα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αλέκα Βακαλοπούλου και η καλλιτεχνική του διευθύντρια Ελένη Δημοπούλου παρουσιάζοντας παράλληλα το πρόγραμμά του.
Πρώτα «Θερινό Μαντείο»
Με το «Θερινό Μαντείο», ένα εργαστήρι καλλιτεχνικής έρευνας για το αρχαίο δράμα ξεκινάει ουσιαστικά το φετινό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το οποίο συνδιοργανώνει με τον Δήμο Ιωαννιτών και σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων. Χορηγός επικοινωνίας είναι ο «Π.Λ.». Υπεύθυνη διοργάνωσης είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ελένη Δημοπούλου, ενώ επιστημονική υπεύθυνη είναι η θεατρολόγος Δηώ Καγγελάρη. Μάλιστα, το εργαστήρι έχει ενταχθεί στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, που συντονίζει και ενισχύει το υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα ανθρώπων του θεάτρου και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων είναι το μοναδικό Δημοτικό Θέατρο που το επιτυγχάνει αυτό! Το φετινό πρώτο «Θερινό Μαντείο» εστιάζει στο θέμα «Τόπος των ήχων», συνδέοντας εμμέσως την αρχαία Δωδώνη με τη σπουδή του αρχαίου δράματος. Είναι εμπνευσμένο από το Μαντείο της Δωδώνης, το επονομαζόμενο «Μαντείο των ήχων», όπου οι μάντεις ερμήνευαν τους χρησμούς από ήχους όπως το θρόισμα των φύλλων της ιερής βελανιδιάς.
Το Θερινό Μαντείο ξεκίνησε προχθές με τη συμμετοχή 45 σπουδαστών απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 18 Ιουλίου. Σ’ αυτό διδάσκουν κορυφαίοι άνθρωποι του θεάτρου και συγκεκριμένα οι Mιχαήλ Μαρμαρινός, Νίκος Καραθάνος, Σίμος Κακάλας, Ρηνιώ Κυριαζή, Κωνσταντίνος Θωμαΐδης. Master class: Νικαίτη Κοντούρη. Κατασκευή προσωπείων: Μάρθα Φωκά.
Οι δηλώσεις
- Βασικός πυλώνας του Φεστιβάλ είναι ο χώρος διεξαγωγής του ανέφερε χθες ο Θωμάς Μπέγκας και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα σπουδαίο, διεθνώς αναγνωρισμένο τοπόσημο. Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Πιστεύουμε ότι μέσω του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αναπτύσσεται μια αμφίδρομη σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο. Τον αναδεικνύουμε και μας αναδεικνύει».
- Με τη σειρά της η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, Αλέκα Βακαλοπούλου, σημείωσε πως «από την πρώτη κιόλας χρονιά το ΔΗΠΕΘΕ, υλοποιώντας το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος έχει ως στόχο τη διεύρυνση του θεσμού και τη συνεισφορά του στο πανελλήνιο και στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο, έχοντας ανοίξει εποικοδομητικούς διαλόγους και συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς».
- Στις λεπτομέρειες του «Θερινού Μαντείου», αναφέρθηκε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Ελένη Δημοπούλου, η οποία ευχαρίστησε παράλληλα όλους τους φορείς που βοήθησαν για την υλοποίηση του εργαστηρίου. Συγκεκριμένα, έκανε αναφορά στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου για τη δωρεάν χρήση της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το Μουσείο «Θεόδωρος Παπαγιάννης», την Πινακοθήκη «Αβέρωφ», το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, την Τοπική Κοινότητα Μαρμάρων, την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Νικολάου Μαρμάρων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την παραχώρηση και την πρόσβαση στους χώρους τους.
Πέντε παραγωγές
Μία εξαιρετική συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει αναπτύξει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το οποίο θα παρουσιάσει φέτος στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης και στο υπαίθριο Θέατρο της ΕΗΜ, πέντε μεγάλες παραγωγές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.
Το Δημοτικό μας Θέατρο, συμμετέχει με τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, την εταιρεία «Τεχνηχώρος» και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Οι «Θεσμοφοριάζουσες» θα ανοίξουν την αυλαία του Φεστιβάλ την Παρασκευή, 13 Ιουλίου, στο αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης.
Θα ακολουθήσει η «Αντιγόνη», του Σοφοκλή στο υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ., την Τετάρτη, 18 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία των Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια. Στις 27 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στη Δωδώνη ο «Αγαμέμνονας» του Αισχύλου, από τα ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και Κοζάνης και την εταιρεία «Arcadia Media», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, στις 3 Αυγούστου σειρά θα πάρει η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη από την «5η Εποχή», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 22 Αυγούστου, με τον «Ορέστη», του Ευριπίδη, στη Δωδώνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Εδώ η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Αναστασάκη. Όλες οι παραστάσεις θα αρχίσουν στις 9.30 μ.μ. με την Αλέκα Βακαλοπούλου να καλεί δημόσια τους Γιαννιώτες να τις παρακολουθήσουν.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ