Μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία της Τυπογραφίας!

on .

MOYSEIO TYPOGRAFEIAS

• Μπορεί σήμερα με τους υπολογιστές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η δημιουργία και μετάδοση του γραπτού λόγου να αποτελεί εύκολη υπόθεση, όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.
Κάποτε, η τυπογραφία ήταν μία διαδικασία που απαιτούσε χρόνο, κόπο και πολλή προσοχή.
Μία καλή ιδέα για το πώς λειτουργούσε το τυπογραφικό σύστημα στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν μπορεί να πάρει κανείς επισκεπτόμενος το Μουσείο Τυπογραφίας που, μετά από πολλές προσπάθειες, ιδρύθηκε και λειτουργεί πλέον στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρουσιάζοντας μία ιδιαίτερα πλούσια γκάμα σπάνιων αντικειμένων.
Επίσημα εγκαίνια
Στο αίθριο της Φιλοσοφικής Σχολής έγινε προχθές το απόγευμα η έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η ίδρυση του οποίου αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του ιδρύματος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, η Αντπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα, καθώς και η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Διεθνούς Οργανισμού για την Μεταξοτυπία και τη Ψηφιακή Εκτύπωση  (FESPA) Emma Tuttenham.
Οι χαιρετισμοί
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Καψάλης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε ιστορικά στο θέμα της τυπογραφίας, στο πλούσιο υλικό  και στα αξιόλογα εκθέματα του Μουσείου και επισήμανε ότι η ιδέα και πρωτοβουλία για τη δημιουργία Μουσείου Τυπογραφίας ανήκουν στον Γεώργιο Πλουμίδη, Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Αντιπρύτανη, τονίζοντας την τεράστια προφορά του στην επιστήμη και στον τόπο, ενώ παράλληλα εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.
Ο Αναπληρωτής Πρύτανη Ανδρέας Φωτόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό των δράσεων και παρεμβάσεων για την ανάδειξη και προβολή του Μουσείου, σημείωσε ότι τα «πανεπιστημιακά μουσεία ως θεματοφύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να αναδειχθούν σε σημαντικούς παράγοντες πολιτιστικής, κοινωνικής, τουριστικής και οικονομικής, ανάπτυξης μίας περιοχής» και τόνισε την ανάγκη για άνοιγμα των πανεπιστημιακών μουσείων στο ευρύ κοινό.
Η Μερόπη Τζούφη, μίλησε για ένα μουσείο που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο πολλών δραστηριοτήτων, με πολιτιστικές, οικονομικές και τουριστικές αναφορές, ενώ ο Θ. Μπέγκας το χαρακτήρισε ξεχωριστό μέλος του δικτύου μουσείων που αναπτύσσεται στην πόλη μας.
Μοναδική συλλογή
Το Μουσείο αποτελείται από περισσότερα από 2.000 αντικείμενα τυπογραφικών στοιχείων, μηχανών (πιεστήρια, λιθογραφικές πλάκες), τα παλαιότερα από τα οποία ανάγονται στον 18ο αιώνα και αυτά δεν αποτελούν μόνο τη μεγαλύτερη συλλογή στην Ελλάδα, αλλά κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του Δικτύου Μουσείων Τυπογραφίας της Ευρώπης, Alan Marshall,  έγινε από τον ίδιο η εκτίμηση ότι πιθανότατα είναι η μεγαλύτερη συλλογή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μετά τα Μουσεία του Βερολίνου και του Λονδίνου λόγω της σπανιότητας, της ποιοτικής αξίας και της σπουδαιότητας των εκθεμάτων της.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ