Αγιορείτικου τύπου παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο

on .

PAREKKLHSI PAISIOY STH MONH STOMIOY 3 7 18

• Στον προαύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Στομίου, ανεγέρθηκε περικαλές πέτρινο παρεκκλήσιο προς τιμή του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη εκ Κονίτσης.
Το παρεκκλήσιο είναι Αγιορείτικου τύπου με τρούλο και χτισμένο με παραδοσιακό τρόπο (υδραυλικό κουρασάνι), ώστε να είναι σύμφωνο με την μοναστηριακή εν γένει τεχνική.
Είναι χτισμένο στο ακραίο καταφύλι της Ιεράς Μονής. Ο σεβασμός στην Αγιορείτικη λιτότητα, αλλά και μεγαλοπρέπεια είναι εμφανής. Το ιερό παρεκκλήσιο, όπως προαναφέρθηκε κατασκευάστηκε προς τιμή του Αγίου Παϊσίου, που είναι ο ανακαινιστής της Ιεράς Μονής, μετά την πυρπόλησή της από τους Γερμανούς κατακτητές το 1943. Μαζί με την ευγνωμοσύνη προς τον Άγιο, μετά τα θυρανοίξια του, θα εξυπηρετεί έκτακτες λειτουργικές ανάγκες της Ιεράς Μονής, ως επίσης και σε περίπτωση που στο Καθολικό της θα εκτελούνται οι κατά καιρούς εργασίες συντήρησης.
Οι επισκέπτες προσκυνητές θα έχουν τη δυνατότητα το πρωί της Τετάρτης, 11 Ιουλίου, παραμονή της εορτής του Αγίου,  να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στην Ιερά Μονή. Την Πέμπτη, 12 Ιουλίου θα τελεστεί πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά Κονίτσης.
Σημειώνεται ότι ο δρόμος προς την Ιερά Μονή Στομίου, έχει αποκατασταθεί στα σημεία που το χειμώνα τον είχε καταστρέψει ο ποταμός Αώος, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και το συνεχές και αδιάλειπτο  ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, τον οποίο και ευχαριστούν δημόσια προσκυνητές της Ιεράς Μονής.