Το ιστορικό κτίριο Βούλγαρη στην Παραμυθιά αναδεικνύεται!

on .

KTIRIO BOYLGARH

• Σε Πολυχώρο Τέχνης, Ιστορίας, Πολιτισμού και Εκπαίδευσης θα μετατραπεί το ιστορικό κτίριο Βούλγαρη που βρίσκεται στην Παραμυθιά.
Η ανάδειξή του θα γίνει μέσω του ΕΣΠΑ, με τον προϋπολογισμό των εργασιών να ανέρχεται στα 2.468.000 ευρώ, δικαιώνοντας έτσι τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο Δήμος Σουλίου να διασωθεί ένα πραγματικό «κόσμημα» για την περιοχή.
H πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου προετοιμάστηκε με τη στενή συνεργασία των στελεχών του Δήμου και της ΜΟΔ (Μαρία Ανδρονή, Νάνσυ Λέκκα και Ελένη Κατσουλιέρη, υπό τον συντονισμό του προϊσταμένου της ομάδας Υποστήριξης Δικαιούχων ΕΣΠΑ Κώστα Αρβανίτη).
Το κτίριο Βούλγαρη κατασκευάστηκε στην Παραμυθιά στις αρχές του 20ού αιώνα ως Δημοτικό Σχολείο, με δωρεά του ευεργέτη Σωτηρίου Γ. Βούλγαρη της γνωστής οικογένειας «BVLGARI».
Πολυχώρος Πολιτισμού
Με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ διασφαλίζεται η αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής και στατικής του επάρκειας, καθώς και η κατάλληλη διαμόρφωσή του προκειμένου να αποτελέσει έναν επισκέψιμο πολυχώρο πολιτισμού. Σύμφωνα, μάλιστα, με την πρόταση που συνέταξαν ο Δήμος Σουλίου και η ΜΟΔ, το κτίριο Βούλγαρη θα προσφέρει διαδραστικά και βιωματικά, στον επισκέπτη του, αλλά και στους κατοίκους του δήμου, μια περιήγηση στον μύθο, την ιστορία και τις τέχνες της περιοχής του Σουλίου και του μυθικού Αχέροντα. Αναλυτικότερα, στο κτίριο θα λειτουργήσουν:
- Διαδραστική έκθεση για την οικογένεια Βούλγαρη
- Διαδραστικές εκθέσεις για την Παραμυθιά, τη μυθολογία και την ιστορία της περιοχής Σουλίου και Αχέροντα
- Χώροι τέχνης, ψυχαγωγίας και βιβλιοθήκης
- Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης
- Καφενείο και εκθετήριο
Η ΜΟΔ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Δήμο Σουλίου σε όλα τα στάδια υλοποίησης του έργου μέχρι και την ολοκλήρωσή του.
* * *
• Η ΜΟΔ ΑΕ είναι ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρία του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης. Στόχος της είναι η πολλαπλή ενίσχυση των Διαχειριστικών Αρχών και των Δικαιούχων του ΕΣΠΑ και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων με προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, πληροφοριακά συστήματα, εκπαίδευση και εξειδικευμένες παρεμβάσεις (εγχειρίδια, επιτόπια υποστήριξη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων κ.ά.).