Σε Δήμο και Περιφέρεια επιρρίπτει ευθύνες ο Σύλλογος Περιβάλλοντος

on .

KOMBOS BOGIANOY

• Στην αντεπίθεση πέρασε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, όσον αφορά στην ακύρωση από τον Γιώργο Σταθάκη της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για το έργο του μεγάλου δακτυλίου της πόλης, που θα ενώνει τον κόμβο της Βογιάνου με το Πανηπειρωτικό Αθλητικό Κέντρο.
Σε ανακοίνωσή του  (την υπογράφει ο Πρόεδρος Αδαμάντιος Ζώλας) τονίζει πως η απόφαση του Γ. Σταθάκη για την ακύρωση της Μ.Π.Ε. του αστικού άξονα Κενάν Μεσαρέ – Βογιάνου - Γεννηματά δικαιώνει τον Σύλλογο και κρίνει ότι παραβιάζεται η ισχύουσα νομοθεσία, λόγω μη ολοκληρωμένης αξιολόγησης των επιπτώσεων του ενιαίου έργου συνεπεία της κατάτμησής του σε επιμέρους έργα.
Πρόχειρες μελέτες…
Ο Σύλλογος κάνει γνωστό ότι όντως προσέφυγε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής κατοίκων του οδικού άξονα Κενάν Μεσαρέ – Βογιάνου – Γεννηματά για το συγκεκριμένο έργο και επιρρίπτει ευθύνες τόσο στον Δήμο Ιωαννιτών, όσο και στην Περιφέρεια Ηπείρου για την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «πρέπει επιτέλους ο Δήμος Ιωαννιτών και η Περιφέρεια Ηπείρου να αναλογισθούν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να παρακάμπτουν τις εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης των πάσης φύσεως έργων ή να συντάσσουν πρόχειρες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».
Σύμφωνα με τον Σύλλογο, «την αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση εκτέλεσης του εν λόγω έργου φέρουν ο Δήμος Ιωαννιτών και η Περιφέρεια Ηπείρου διότι εάν εξαρχής είχε τηρηθεί η εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης ολόκληρου του οδικού άξονα Κενάν Μεσαρέ -Βογιάνου - Γεννηματά δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα».
Και με την ανακοίνωσή του καλεί τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει άμεσα την διαδικασία έκδοσης Ενιαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Συμπαρίσταται από το 2011…
Όπως έκανε γνωστό χθες ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, ήδη από το 2011 συμπαρίσταται στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής Κενάν Μεσαρέ – Βογιάνου και το ίδιο έκανε προ τριών μηνών συμμετέχοντας στη σύνταξη της επίμαχης προσφυγής, με θέμα την ακύρωση της υπ΄ αριθμ. 30073/2018 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά το έργο «Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού σταδίου-κόμβος Βογιάνου).
Ο Σύλλογος διευκρινίζει ότι κατά την ημερομηνία κατάθεσης της προσφυγής  αυτή δεν έφερε την υπογραφή του απερχόμενου προέδρου του Απόστολου Κοκορδάτου, ο οποίος εξάλλου με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα την προηγούμενη εβδομάδα, είχε αρνηθεί ότι συναίνεσε στην υπογραφή προσφυγής κατά των περιβαλλοντικών όρων του συγκεκριμένου έργου. Αυτό συνέβη γιατί, όπως αναφέρεται, η επίμαχη προσφυγή κατατέθηκε κατά την μεταβατική περίοδο μεταξύ των αρχαιρεσιών του Συλλόγου και της συγκρότησης σε σώμα του νεοεκλεγέντος Διοικητικού του Συμβουλίου. Η κατάθεση της προσφυγής εγκρίθηκε τελικά κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. στις 18 Απριλίου.