Εκκαθαρίστηκε από 1.250 μη εκραγέντα βλήματα η περιοχή της Ελεούσας

on .

BLHMATA ZITSA

• 1.250 μη εκραγέντα βλήματα, χειροβομβίδες, εκρηκτικοί μηχανισμοί  σε μια έκταση 200 στρεμμάτων στη θέση «Άγιος Δημήτριος» περιοχή «Αμπέλια» Ελεούσας του Δήμου Ζίτσας περισυλλέγησαν από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (Τ.Ε.Ν.Ξ.) σε μια επιχείρηση που  διήρκησαν δύο χρόνια και κόστισε περίπου 700.000 ευρώ.
Πρόκειται για πυρομαχικά που είχαν εγκαταλειφθεί κυρίως κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γερμανούς κατακτητές. Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έργου, ο Δήμος Ζίτσας οργάνωσε προχθές, ειδική εκδήλωση προς τιμή του Τ.Ε.Ν. Ξ. στην οποία παραβρέθηκε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδης Στεφανής.
Ο Αρχηγός ΓΕΣ
«Η αποψινή εκδήλωση αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα και το Στρατό Ξηράς. Τιμή για τους μαχητές του Τ.Ε.Ν.Ξ. που υλοποιούν το όραμα του Γ.Ε.Σ., πως ο Στρατός βρίσκεται παντού για την πατρίδα, κοντά στους πολίτες», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Αρχηγός του Γ.Ε.Σ., ευχαριστώντας το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας γιατί είναι ο μοναδικός φορέας στη χώρα που ανέλαβε την πρωτοβουλία και οργάνωσε  τέτοιου είδους εκδήλωση.
Ο Μ. Πλιάκος
Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, τόνισε ότι η εκδήλωση «αποτελούσε χρέος» για το Δήμο, γιατί όπως εξήγησε «με την επιμελημένη εκκαθάριση από το προσωπικό του Τ.Ε.Ν.Ξ., που καθημερινά θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο, οι συνδημότες μας μετά από 70 χρόνια, ζουν και καλλιεργούν χωρίς φόβο τα χωράφια τους. Αυτό αποδεικνύει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις εκτός από την επιχειρησιακή τους αποστολή προσφέρουν και κοινωνικό έργο που έχει ως στόχο την προστασία των πολιτών και τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος».  
Κλείνοντας ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον αρχηγό του Γ.Ε.Σ. καθώς και τις Διοικήσεις της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, και του Τ.Ε.Ν.Ξ. που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα του Δήμου και έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την εκκαθάριση της εν λόγω περιοχής.
Το έργο εκκαθάρισης
Στο έργο του Τάγματος Εκκαθάρισης τόσο συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα, όσο και ειδικότερα στην περιοχή της Ελεούσας, αναφέρθηκε ο Διοικητής του, Αντισυνταγματάρχης Παναγιώτης Καφετζέλλης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε από τα 200 στρεμ. στη θέση Άγιος Δημήτριος, περιοχή «Αμπέλια» περισυλλέγησαν και καταστράφηκαν 1.200 πυρομαχικά (τα οποία η επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ τα ανέβασε σε 1.250). «Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για μας καθώς δουλεύαμε πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές».
Ασφαλείς οι κάτοικοι
Στα γεγονότα της Γερμανικής κατοχής που άφησε πίσω της μια περιοχή που αποτελούσε «το φόβο και τον τρόμο για τους κατοίκους καθώς η Ελεούσα μετρά νεκρούς και σοβαρά τραυματίες (ακρωτηριασμένους) που λόγω άγνοιας αψηφούσαν τον κίνδυνο», αναφέρθηκε με ιδιαίτερα γλαφυρό ύφος ο Μιχαήλ Σιάπκας, κάτοικος Ελεούσας.
Παρουσίες
Στην εκδήλωση την οποία συντόνιζε η Αντιδήμαρχος Γιαννούλα Γεωργούλη χαιρετισμό απεύθυναν επίσης, η Περιφερειακή Σύμβουλος, Γιούλα Μητροκώστα και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης που εξήραν το έργο του Τάγματος Εκκαθάρισης, αλλά και την πρωτοβουλία του Δήμου Ζίτσας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.  Παρευρέθηκαν επίσης οι Δήμαρχοι Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου και Φιλιατών Σπύρος Παππάς,   Αντιδήμαρχοι Ζίτσας  Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Δ/ντης Διεύθυνσης Μηχανικού του Γ.Ε.Σ. Υποστράτηγος Νικόλαος Λάλος, ο Διοικητής 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Δημήτριος Μπολομύτης, ο Διοικητής της Ταξιαρχίας Μηχανικού του Γ΄ΣΣ Ταξίαρχος Νικόλαος Τριανταφύλλου, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, ο Διοικητής του Τμήματος Άμεσης Δράσης Κων/νος Γεωργίου, αξιωματικοί του στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, δεκάδες κόσμου.  
Οι βραβευθέντες
Τα στελέχη που βραβεύθηκαν από το Δήμαρχο Ζίτσας και τον Αρχηγό του Γ.Ε.Σ. είναι οι:   Υπλγος (μχ)   Τσιάλτας   Ιωάννης,  Υπλγος (μχ)  Παπανίκος   Αντώνιος,   Αλχιας (μχ)   Βασιλείου  Γεώργιος, Αλχιας (μχ)   Κοντόπουλος   Ιωάννης, Επ­χιας (μχ)   Παύλου   Θωμάς, Επχιας (μχ)   Τζιάκης   Αντώνιος, Επχιας (μχ)   Αποστολόπουλος Αθανάσιος, Ε­π­­χιας (μχ)   Λούτσαρης Δημήτριος, Επχιας (μχ)   Μπαλάφας Ιωάννης, Επχιας (μχ)  Βασιλείου Παναγιώτης, Επχιας (μχ) Τσίτσης Παναγιώτης, Επχιας (μχ) Γεωργίτσης   Νικόλαος,  Επχιας (μχ) Κυρίτσης   Ευάγγελος, Επχιας (μχ) Μούτος   Αθανάσιος, Επχιας (μχ) Μη­τσόπου­λος  Γεώργιος, Επχιας (μχ)   Κυριακόπουλος   Νικόλαος, Επ­χιας(μχ)    Κίρκογλου   Ευστράτιος, Επχιας(μχ)    Μπαλωμένος   Χρήστος,  Επχιας(μχ)   Κατσαβός   Γεώργιος, Λχιας(μχ) Καρακώστα Μαργαρίτα  και πυυεθα   Κυριακόπουλος   Χαράλαμπος.