Σε απόγνωση αγροτο-κτηνοτρόφοι από την κακοκαιρία του Ιουνίου!

on .

BOSKHSH

• Τεράστιες ήταν οι ζημιές που άφησε πίσω της η παρατεταμένη κακοκαιρία του Ιουνίου στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι πλέον βρίσκονται σε απόγνωση, αφού επλήγησαν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ειδικότερα οι καλλιέργειες της μηδικής και του αραβόσιτου.  
Η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, αποτυπώνεται παραστατικά σε επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων και της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων (την υπογράφουν οι Χριστοδ. Μπαλτογιάννης και Ι. Δεκόλης) προς τον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον ΕΛΓΑ και τους τοπικούς βουλευτές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή «οι αγρότες του Νομού Ιωαννίνων παρότι έχουν εισέλθει στον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν ούτε ένα δέμα μηδικής (σανού) για τη διατροφή των ζώων τους κατά τον επερχόμενο χειμώνα. Παράλληλα σοβαρές είναι οι ζημιές και στην καλλιέργεια αραβόσιτου όπου οι μεγάλες ποσότητες νερού σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες επικράτησαν κατά τον προηγούμενο μήνα, απειλούν την καλλιέργεια με ολοκληρωτική καταστροφή, αφού πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος του σαπίσματος των φυτών».
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όμως επηρέασαν και την κτηνοτροφία, αφού οι ποσότητες του παραγόμενου γάλακτος μειώθηκαν δραματικά!
Να αποζημιωθούν!
Έτσι, με δεδομένη την οικονομική ασφυξία αλλά και τις τεράστιες  επιβαρύνσεις τις οποίες έχουν επωμιστεί οι αγρότες τα τελευταία χρόνια, τόσο από την αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και τις επιβαρύνσεις από την φορολογία και το ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών  του Υπουργείου, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες, οι οποίοι έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
ΓΑΣ και μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι ζητούν την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών  του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες από κονδύλια λογαριασμών τα οποία δημιουργήθηκαν για τέτοιους σκοπούς και τα οποία έχουν προβλεφθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πρέπει η Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι οι περισσότεροι αγρότες αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδες ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους, καθώς και την συνέχιση των αγροτικών τους δραστηριοτήτων και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος του αφανισμού του μεγαλύτερου μέρους του αγροτικού πληθυσμού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας», καταλήγει η επιστολή.